Nytt vaccin kan rädda Afrika ur hiv-katastrofen

HÄLSA

Det första lovande aidsvaccinet är här.

Om några veckor börjar forskarna prova det på mänskliga patienter i Afrika.

– Vi tror att vi har funnit ett användbart vaccin, säger immunologen Andrew McMichael.

Foto: AP
Ett nytt lovande vaccin mot hiv börjar snart testas i Afrika. Bilden är från ett sjukhus i Somalia och har ingenting med det nya hiv- vaccinet att göra.

Ett flertal vaccin mot aids har redan kommit och gått i forskarvärlden.

Nu hoppas vetenskapsmän från Oxford University i Storbritannien och University of Nairobi i Kenya att de verkligen ska få resultat tack vare ett nytt vaccin som ska testas mot aids i Afrika.

Läkarteamet har koncentrerat sig på att försöka kväva en hiv-art som finns i det svårt aidsdrabbade Afrika.

Det enda andra lovande vaccin som håller på att utvecklas i dag, som tas fram i Brisbane i Kalifornien, berör en nordamerikansk hiv-art och en som finns i Thailand.

Resistenta kvinnor i Kenya

Det nya aidsvaccinet är särskilt spännande eftersom det härstammar från en studie som gjorts av ett litet antal prostituerade kvinnor i Kenya. Kvinnorna har utsatts för virus oräkneliga gånger utan att skydda sig och utan att någonsin själva ha utvecklat hiv.

– Kvinnorna har en ovanlig medfödd resistens mot aids, säger doktor Andrew McMichael, immunolog på Oxford University.

– Om det här vaccinet kan skydda 50 procent eller mer av dem vi testar vaccinet på har vi nog hittat ett vaccin som kan hjälpa hela Afrika. Då kan vi förhindra en världskatastrof från att bli ett faktum.

Dagens mediciner är dyra

Ingenstans är så många människor sjuka i aids som i Afrika. Fördelningen av antalet sjuka är densamma på män som på kvinnor. I Afrika sker den största heterosexuella spridningen i världen. Skydd som kondom används inte utbrett. Många har ännu inte insett vad ett riskbeteende innebär.

– Vi tror särskilt mycket på vaccin för Afrikas del, säger McMichael. Inte bara ur skyddssynpunkt, utan också därför att dagens aidsmediciner är så dyra att afrikaner inte har råd med dem.

Lovande försök på råttor

I augusti påbörjas den första testen av det afrikanska vaccinet på människor. Då får 18 fullt friska försökspersoner aidsvaccin. I första skedet kontrolleras enbart att vaccinet är säkert att använda på människor

Doktor McMichael och de andra i forskargruppen har skapat ett aidsvaccin som framkallar en hel armé av vita blodkroppar. De prostituerade kvinnorna i Kenya som, trots att de kontinuerligt utsatts för aids och hiv, aldrig utvecklat några symptom, har alla många vita blodkroppar, så kallade ”killer T”-celler, i sina blodomlopp. Forskarna tror att dessa celler kan finna hiv-virus och eliminera det så fort det kommit in i blodomloppet.

De laboratorieförsök med det nya aidsvaccinet som gjorts på råttor och möss har lyckats skrämma upp ”killer T”-celler i tillräcklig utsträckning för att eliminera hiv ur djurens blodomlopp. Nu återstår det alltså att se om vaccinet fungerar lika bra på människor.

Om de första proven utfaller till belåtenhet kommer nya tester av patienter med högriskbeteende att göras. Men detta kommer inte att kunna ske förrän tidigast om några år.

Stora privata donationer

Det nya vaccinet har tagits fram på rekordtid tack vare medel som kommit från en ideell organisation i New York vid namn International Aids Vaccine Initiative. Organisationen stöttas med 26 miljoner dollar av Bill och Melinda Gates.

– Om vaccinet fungerar garanterar IAVI att det kommer att säljas till ett överkomligt pris för alla, säger IAVI:s vd Seth Berkely.

Medicinerna har många biverkningar

Charlotte von Proschwitz