”Vi har kvar känslan av gemenskap”

HÄLSA

Förälskelsen håller inte livet ut.

Men relationen kan göra det.

Nils och Mainy Gustavsson har varit gifta i snart 60 år.

– Vi har levt våra egna liv och inte hängt upp allt på varandra.

Foto: MÅRTEN SVEMARK
Mainy och Nils Gustavsson har gjort många saker på varsitt håll under det snart 60-åriga äktenskapet. Det är en av orsakerna till att kärleken överlevt, tror de.

Hösten 1940 arbetade Nils, 78, och Mainy, 76, Gustavsson båda på en kappfabrik i Stockholm. De träffades varje dag.

Men det var först på företagets julfest som de fick upp ögonen för varandra.

– Jag var prisutdelare i lotteriet och Mainy vann. Jag tyckte inte att jag kunde låta tillfället gå förbi, utan jag bjöd ut henne, säger Nils Gustavsson.

Första träffen gick de på bio och såg premiären på ”Swing it magistern” med Alice Babs, som själv var på plats och introducerade filmen. Därefter blev det många långa kvällspromenader tillsammans. Känslorna växte och 1947 gifte sig paret. Det har gått 53 år, två barn och ett barnbarn, sedan dess.

– Vi upplever fortfarande samma gemenskap och trivselkänsla som grundades i början av 40-talet, säger Nils Gustavsson.

Har aldrig hunnit tröttna

Trots att Nils Gustavsson officiellt blev pensionär 1987 arbetar han fortfarande mer än heltid. Sedan några år är han ordförande i Pensionärernas Riksorganisation i Stockholms län. Dessutom är han vice ordförande i Riksorganisationen.

Även Mainy har fullt upp med ett stort socialt umgänge och hon hjälper även till på ett gym.

Nils Gustavsson säger lite skämtsamt att trots att de varit ett par i 60 år så har de egentligen bara varit tillsammans hälften av tiden. Det är inte svårt att förstå när man hör honom berätta om hur mycket han flugit och farit i sina olika jobb genom åren.

Under en period arbetade Nils bland annat tillsammans med Lennart Hyland på radiosporten.

Nils och Mainy Gustavsson har därför aldrig hunnit tröttna på varandra.

– Jag tror att man uppskattar varandra mer när man inte alltid är tillsammans. Vi har fått längta efter varandra och tagit vara på den tid vi haft tillsammans, säger Mainy Gustavsson.

När Mainy och Nils varit tillsammans har de passat på att resa och umgås med sina gemensamma vänner.

För en ständig debatt

Nils och Mainy utstrålar trygghet. På frågan vad de tycker bäst om hos varandra svarar båda tålamod och förståelse. Egenskaper som kan tänkas nödvändiga för att man ska kunna älska en och samma person ett helt liv.

Men det betyder inte att paret alltid är överens.

– Vi har olika uppfattningar i mycket och för en ständig debatt. Men vi är båda öppna för att jämka. Ännu har vi aldrig somnat osams, säger Nils Gustavsson och ler mot sin Mainy.

Mainy Gustavsson/Nils Gustavsson

Camilla Nilsson