Du kan dö av vanliga tabletter

HÄLSA

Tre svenskar som överdoserat paracetamol har dött i allvarliga leverskador.

Receptfria värktabletter är inte ofarliga.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Överdosera aldrig värktabletter och kombinera inte med andra mediciner. Det kan ge svåra biverkningar och i värsta fall leda till döden.

Under de senaste två åren har Läkemedelsverket fått in 23 rapporter om biverkningar där sambandet med acetylsalicylsyra (ASA-preparat) och paracetamol är möjligt.

– Paracetamol är ett säkert medel vid normal användning och skonsamt för magen. Det rekommenderas till små barn. Men det kan vara skadligt för levern om man tar mer än rekommenderad dos, särskilt om man dricker alkohol regelbundet, säger Karin Hedenmalm, läkare vid Läkemedelsverkets biverkningsenhet.

Rådgör med läkare

Man ska vara noga med att inte överskrida doseringen av de receptfria värkpreparaten som också kan användas som febernedsättande medel. Man bör dessutom rådgöra med sin läkare om man samtidigt äter andra läkemedel eller naturläkemedel, påtalar hon.

– Vissa av dessa medel kan förstärka eller påverka effekten av acetylsalicylsyra och paracetamol. Två av de tre patienterna som dog av leverskada hade använt paracetamol i kombination med andra läkemedel.

– Acetylsalicylsyra, till exempel, kan ge slemhinneskador hos känsliga personer. Det gäller till exempel äldre personer. De har känsligare slemhinnor och äter ofta andra läkemedel, säger Karin Hedenmalm.

De rapporterade biverkningsfallen med ASA-preparat gäller bland annat magtarmblödning, sår på tolvfingertarmen och allergi. ASA kan irritera magtarmslemhinnan. Det minskar även blodets förmåga att levra sig och kan ge allergiska besvär.

– ASA-preparat är gamla och väl beprövade. Man tar dem gärna av gammal vana. Men det finns nu receptfria och liknande preparat med substansen ibuprofen. Ibuprofen är skonsammare mot magen. Man bör hellre ta det än ASA-preparat.

Biverkningsfallen med paracetamol gäller framför allt överkänslighetsreaktioner och påverkan på levern.

– Överkänslighetsreaktioner med paracetamol är dock mycket sällsynta, säger Karin Hedenmalm.

Hur kan paracetamol skada levern om man dricker mycket alkohol?

– Alkohol stimulerar produktionen av ett visst leverenzym. Enzymet ökar en nedbrytningsprodukt av paracetamol i levern som kan bli skadlig. Denna substans binds till ett visst ämne i kroppen. När detta ämne tar slut kan man få en leverpåverkan.

– Dricker man alkohol regelbundet ”övar man upp” produktionen av enzymet.

Är det då farligt att äta paracetamol ”dagen efter”, om man är bakfull?

– Nej, inte om man annars är måttlig med alkohol och dosen av paracetamol är normal.

Stora doser inte bra

Nya rön tyder också på att paracetamol i större doser kan öka blödningsrisken om man samtidigt äter det blodförtunnande läkemedlet Waran mot blodpropp.

– Paracetamol i sig har ingen egen effekt på blodets levringsförmåga. Men det tycks kunna påverka Waranets nedbrytning i levern så att det får större effekt.

Varför är paracetamol ett bättre preparat för barn?

– Vid virusinfektioner som influensa med feber ska barn och ungdomar under arton år inte äta ASA-preparat utan i stället paracetamol. ASA kan i samband med feber leda till Reyes syndrom, en mycket sällsynt men livshotande sjukdom, som kan skada bland annat levern och hjärnan. Små barn ska inte heller använda ibuprofen eftersom kunskap saknas.

Läs mer om värkmedicin!

Så väljer du rätt medicin

Varning! Tillhör du en riskgrupp?

Välj rätt preparat: hela listan på receptfria värkmediciner

Läs mer om värkmedicin!

Ann-Cathrine Björnör-Carlsson