Så väljer du rätt medicin

HÄLSA

Värk. Värk. Värk.

Står du förvirrad framför hyllorna med värkpreparat på apoteket?

Numera finns ett 20-tal receptfria smärtstillande preparat.

Vad ska man välja?

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Dosera rätt så slipper du biverkningar.

– Alla läkemedel, även receptfria, har biverkningar. Därför bör man alltid väga den effekt man vill ha mot möjliga biverkningar. Det kan ibland vara bättre att ta en värktablett med lite sämre effekt på den speciella värk man har om medför mindre risk för biverkningar, säger Kerstin Bergström, produktansvarig för bland annat värkpreparat på Apoteket AB.

Hon utarbetar en ny guide som gäller receptfria värkpreparat. Guiden ska finnas tillgänglig på apoteken i slutet på september.

– Vi gav ut flera foldrar om värkpreparat i samband med smärtåret för några år sedan. Men det har visat sig att det finns ett behov av en tydligare guide över preparaten. Man vill bättre kunna ta ställning till vad man ska välja. Det viktiga är att kunna välja bort de preparat man ska vara försiktig med, till exempel om man har känslig mage, säger hon.

Olika produkter är oftast likvärdiga i effekt.

Konsumenten väljer

– När man väl tagit hänsyn till om man tillhör en riskgrupp för biverkningar är det upp till konsumenten att välja preparat ungefär som man väljer sina frukostflingor.

De receptfria preparaten ska användas för egenvård vid tillfällig värk som man känner igen, som till exempel mensvärk och feber vid förkylning.

– Du bör inte behandla dig själv längre än fem dagar och barn inte längre än två dagar. Man kan då behöva annan behandling, säger Kerstin Bergström.

Var noga med doseringen och hur preparatet ska förvaras.

Ta inte fler tabletter

– Effekten blir inte bättre om du tar fler tabletter eller oftare än vad som står på förpackningen. Du kan i stället få biverkningar. Räcker inte effekten kan man behöva ett receptbelagt läkemedel eller annan behandling, säger hon.

Preparaten finns också i olika beredningar.

– Barn har till exempel svårt att svälja tabletter före fem års ålder. Det är bättre att ge dem ett medel som lösning eller som stolpiller (suppositorier), som förs in i ändtarmen.

Vilka substanser har minst biverkningar?

– Allmänt sett är det paracetamol och ibuprofen. Ibuprofen har minst förgiftningsrisk.

Är någon substans särskilt bra vid viss form av värk?

– Ja, ibuprofen vid mensvärk. Ibuprofen är även kramplösande på livmodermuskulaturen. Brustablett med acetylsalicylsyra i kombination med koffein har bra effekt vid migrän. Vid värk med inflammation, som tandvärk eller led- och muskelvärk, har ibuprofen och acetylsalicylsyra bättre effekt.

Vad är bäst vid spänningshuvudvärk som många lider av?

– Ingen värktablett egentligen. Bäst effekt ger olika metoder för avslappning. Många nästan knaprar tyvärr värktabletter mot spänningshuvudvärk. Det kan leda till beroende och läkemedelshuvudvärk som beror på värktabletterna.

Varning! Tillhör du en riskgrupp?

Välj rätt preparat: hela listan på receptfria värkmediciner

Ann-Cathrine Björnör Carlsson