Läckra rätter med olivolja som grund

Foto: THOMAS JOHANSSON
Färska ugnsbakade rödbetor är en delikatess.
HÄLSA

Olivolja passar särskilt bra till grönsaksrätter. Rätter som

serveras kalla eller ljumma till exempel sallader, dressingar och grönsaksröror kräver en olivolja av högre kvalité.

Den kallpressade olivoljan är bäst och allra finast är den som är märkt extra vergine.

Om du ska steka i olivolja duger det gott med en varmpressad.

Ugnsbakade rödbetor med olivröra

4 port

Så här års är ugnsbakade rödbetor ett måste. Det är otroligt gott!

1 kg rödbetor

1 msk olivolja (gärna varmpressad)

1/2 tsk örtsalt

olivröra:

150 g fetaost

125 g keso

1 tsk olivolja (gärna kallpressad)

1 dl gröna oliver

Tvätta rödbetorna, men behåll skalet. Dela dem i halvor och lägg dem i en ugnsfast form. Pensla med oljan och salta. Ugnsbaka dem i 225 grader i 30–40 minuter.

Kör fetaost, keso och olivolja i en matberedare så att osten är riktigt slät. Hacka oliverna och blanda ned dem i fetaoströran. Servera rödbetorna varma tillsammans med röran.

En portion rödbetor med olivröra ger 306 kalorier

34% kolhydrater

41% fett

25% protein

Het squashsoppa

4 port

Den här soppan smakar mycket. Ät den som den är eller servera med crabfish. Här passar det bra med en varmpressad olivolja.

1 rödlök (eller gul)

2 squash

1 msk olivolja

3 dl vatten

1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning

5 dl mjölk

2 tsk pressad citron

1-2 krm cayennepeppar

ev lite salt

till serveringen: 1 paket crabfish

Hacka löken och skiva squashen. Fräs tillsammans med oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljong och mjölk. Koka i ca 20 minuter. Mixa soppan i en matberedare eller använd en mixerstav. Smaksätt med citron, cayennepeppar och lite mer salt eller buljongtärning om det behövs. Garnera med fint hackad rödlök eller crabfish. Servera soppan med bröd.

En portion rödbetor med olivröra ger 271 kalorier

50% kolhydrater

27% fett

23% protein

Ljummen potatissallad på medelhavsvis

4 port

Svensk potatis smaksatt på italienskt sätt med olivolja och citron.

Bäst blir det om du väljer en olivolja av högre kvalité, som en kallpressad olja märkt med extra vergine. Paprikan blir lenare i smaken om man först grillar den i ugnen.

800 g färskpotatis

2 gula paprikor

2 röda paprikor

1/2 dl olivolja

2 tsk pressad citron

1/2 tsk örtsalt

1 tsk dragon eller timjan

till serveringen: 200 g skinka

Skrubba potatisen. Koka den och dela den i ganska stora bitar. Skalet kan gärna vara kvar. Ansa och dela paprikorna i halvor. Lägg dem i en form och grilla i ugn på högsta ugnsvärme tills skalet får blåsor, men inte färg. Dela paprikan i stora bitar. Lägg allt i en skål och tillsätt olja, citron, örtsalt och dragon eller timjan. Blanda försiktigt. Servera med några skivor skinka, italiensk eller svensk.

En portion rödbetor med olivröra ger 360 kalorier

52% kolhydrater

31% fett

17% protein

Aftonbladet Hälsas matexpert Kristina Eriksson