Lättfikat

Nyttiga bakverk i advent

HÄLSA

Baka i advent. Bjud in dina vänner på kaffe och ovanligt nyttiga bakverk. De blir garanterat jätteimponerade!

Foto: THOMAS JOHANSSON
Adventsfika - utan att det blir för många kalorier

Adventskaka

Cirka 20 bitar.

1/2 pkt jäst för söta degar

50 g margarin

2 1/2 dl mjölk

1/2 tsk salt

1/2 dl vit sirap eller strösocker

1/2 burk kesella (1 %)

1/2–1 pkt saffran

8–9 dl vetemjöl

fyllning:

100 g mandelmassa

1/2 dl kesella (10 %)

russin

lite ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt det bli 37 grader. Tillsätt degvätska, salt, sirap, kesella, saffran och 7 dl av mjölet. Tillsätt mer mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Fyllningen: Mosa mandelmassa och blanda det med kesella. Dela degen i 3 delar. Kavla ut den ena till en rund kaka, 25 cm i diameter. Lägg den på en bakplåtsklädd plåt. Rulla 5 längder av den andra degbiten.

En av längderna ska vara dubbelt så lång som de andra. Lägg de 4 lika långa längderna ovanpå kakan så att de korsar varandra på mitten.

Den långa längden lägger du runt om. Kakan ser nu ut som ett hjul. Av den tredje degbiten formar du 8 kusar som du lägger mellan längderna. Tryck i russin och låt jäsa ytterligare en halvtimma. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 20–30 minuter i 200 grader.

En bit ger 157 kalorier

Lightpepparkakor

Cirka 75 stycken

De här pepparkakorna är ovanligt knapriga och kryddstarka, precis som de ska vara! Vill man ha riktigt många dubblar man receptet.

3/4 dl mellangrädde

1 1/4 dl strösocker

3/4 dl ljus sirap

1/2 msk ingefära

1/2 msk kanel

1/2 msk mald kryddnejlika

1/2 msk bikarbonat

1 msk vatten

5–6 dl vetemjöl

Vispa grädden till lätt skum. Tillsätt socker, sirap, ingefära, kanel och kryddnejlika. Rör ut bikarbonat i lite vatten. Tillsätt blandningen och 5 dl mjöl. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt ev mer mjöl. Låt degen vila kallt till nästa dag. Kavla ut den tunt och ta med mått ut kakor. Grädda på bakplåtsklädd plåt i 225 grader i 8– 10 minuter. Låt dem kallna på plåten.

En pepparkaka ger 29 kalorier

Choklad- och apelsinkaka

Cirka 10 bitar

3 äggulor

1 1/2 dl mörk sirap

3 msk kakaopulver

1 rågad dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 påse syltade apelsinskal

3 äggvitor

2 msk florsocker

ca 1 msk florsocker till garnering

Vispa gulor och sirap. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver i en liten skål. Tillsätt blandningen och apelsinskal till äggsmeten. Rör med en sked. Vispa vitor och florsocker till hårt skum. Vänd ned det försiktigt i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i 175 grader ca 35 minuter.

En bit ger 137 kalorier

Morotsmuffins

Cirka 16 stycken

2 morötter

2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kesella (10 %)

rivet skal av en citron

2 tsk kanel

glasyr:

1 1/2 dl kesella (10 %)

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

till garnering: ciselerat citronskal

Skala och riv morötterna fint. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt blandningen, morötterna, kesellan, citronen och kanelen till de vispade äggen. Blanda med en sked. Häll upp i muffinsformar. Grädda i 225 grader i ca 10–15 minuter. Glasyren: Rör ihop kesella, florsocker och vaniljsocker. Bred det ovanpå de kalla muffinsen. Garnera med ciselerat citronskal.

En muffins ger 131 kalorier

Kerstin Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM