25 frågor och svar om sex

HÄLSA

Tänker du på sex för jämnan men vågar inte prata om det?

Här är svaret på några av dina frågor.

Aftonbladets sexolog Malena Ivarsson har svaren på 25 ovanliga frågor.

1. När jag får utlösning så är sperman först vit, sen efter några minuter så blir den genomskinlig. Varför blir det så?

Sperman blandas av vätska från prostata och en annan körtel som heter sädesblåsan. Då stelnar blandningen för att spermierna skall fastna i den. Den stelnade blandningen är vit. När den kommit ut måste den lösa upp sig, så spermierna kan simma i väg och göra sitt jobb. Då blir vätskan tunnflytande och genomskinlig.

2. Min tunga har fått en illaluktande beläggning. Har haft oralsex med en tjej som har haft en svampinfektion. Kan jag ha smittats av hennes svamp? Är symtomen då en gråvit beläggning på tungan och illalukt?

Man kan få svamp i munhålan, men det är ovanligt om man inte ätit penicillin nyligen. Man behöver inte ha så mycket symtom av det. Oftast en vit beläggning i halsen och kanske på tungan. Ofta hjälper det att skölja munnen med pressad citron ett par gånger om dagen i ett par dagar. Om det inte hjälper får du gå till distriktsläkaren.

3. Jag är en kvinna som är 27 år. Jag lever i ett fast förhållande och har ett regelbundet sexliv sedan åtta år. Så långt jag kan minnas har jag haft problem med olika preventivmedel. Nu har jag hört talas om något som kallas för "dagen efter p-piller". Kan man ta dem regelbundet? Ger de samma biverkningar som vanliga p-piller?

Metoden kan bara användas en gång per menscykel och är inte att rekommendera som enda preventivmetod. De är nödlösningar. De kan ge menstruationsrubbningar och är därför inga alternativ till preventivmedel. Det är besvärligt när man letar efter"rätt" preventivmetod och jag tror alla kvinnor upplever samma sak under olika faser i livet.Men tala med din gynekolog, det kan finnas alternativ som du inte testat men som skulle fungera.

4. Jag är kvinna och 41 år. Under många års äktenskap har jag aldrig fått mer än 2 orgasmer under samma samlag. Nu har allt förändrats, jag har en man som är 17 år äldre än mig. Vi träffas ibland och har underbar sex, nästan i samma veva som han kommer in i mig får jag orgasm. Det är ohyggligt skönt, men kanske borde jag engagera mig i honom när vi älskar? Kan jag gör något så det inte går för mig hela tiden?

Jag skulle vilja säga att du har ovanligt lätt för att få orgasm under samlag.I och för sig är orgasmförmågan något som oftast blir bättre med åren men många kvinnor tycker det är svårt att få orgasm under samlag. För dig har det nu blivit ännu lättare.Jag tror att du är extremt upphetsad av din nya relation och det gör att du får så många orgasmer. Om du tycker det är ett problem kan du pröva att stanna strax innan orgasmen med stimuleringen för att sen fortsätta när det känns mindre laddat. I ert fall skulle det innebära att han tränger in i dig på ett annat sätt, försiktigare eller långsammare och eventuellt dra tillbaka penisen för att sedan fortsätta igen.

5. Kan en kvinna inte bli gravid de första dagarna efter sin mens? Alltså är det säkert att ha sex då?

Störst risk/chans att bli med barn är det när kvinnan har ägglossning. Har man regelbundna menstruationer brukar ägglossningen ske mittemellan två menstruationer, oftast 14 dagar före mens. En del par undviker samlag vid ägglossningen men metoden är osäker. Har man oregelbunden mens finns risken att bli gravid strax efter mens.

6. Var sitter kvinnans G-punkt? Hur stimulerar man den?

Föreställ dig att kvinnas slida är som en klocka.Området mot anus är kl 18.00. 12.00 är området som vetter mot magen. För in ett finger i slidan och cirkulera runt "klockan" med fingret. Stanna vid fem minuter i tolv. Fortsätt massera där samtidigt som du smeker clitoris. En del kvinnor upplever då en extra skön orgasm som brukar kallas G-punktsorgasm.

7. Min fru har upp till sju, åtta orgasmer under samma samlag. Ofta kommer det en vätska från henne som liknar min utlösning och träffar min penisrot på ovansidan. Vad är det?

Det råder delade meningar om det. Vissa hävdar att det är en odefinierbar vätska (naturligt nog är det ganska svårt att få exempel från den) som uppstår när G-punktsområdet stimuleras, andra hävdar att det är en viss urinavgång kombinerad med kvinnans naturliga smörjmedel.

8. Kan kvinnor ha flera olika sorters orgasmer? Jag har hört att det finns tre olika, stämmer det?

Vissa menar att det går att avgränsa kvinnors orgasmer i tre olika, andra menar att alla orgasmer utgår från clitoris. De som föredrar att dela upp kvinnans orgasmer i tre olika gör det på följande sätt: Clitorisorgasm är den som oftast uppstår vid clitorisstimulering. Slidorgasmer som framkallas av att slidans framvägg stimuleras, denna orgasmform förekommer bara när slidan penetreras av penis eller fingrar. Många kvinnor som upplever båda typerna av orgasm beskriver denna som djupare. Så finns det en blandorgasm som tex kan åstadkommas genom att både det inre G-punktsområdet och klitoris stimuleras samtidigt.

9. Exakt hur går en omskärelse till? Vart vänder man sig som vuxen man om man vill ha ingreppet utfört? Hur länge dröjer det innan penis läker efteråt? När kan man ha sex igen? Måste man ha särskilda skäl för att få bli omskuren, som hygieniska skäl eller religiösa? Vad innebär det för sexlivet att vara omskuren?

Det går att hitta en väldans massa att läsa om omskärelse i diskussionsforumet på urolog Björn Lundquists hemsida http://www. androlog.se/discus. Du kan vända dig till en urolog för att ta ställning till om du behöver omskärelse. En del gör det enbart av kosmetiska orsaker. Män som är omskurna kan kanske hålla på lite längre eftersom ollonet blir mindre känsligt, annars verkar de flesta mena att det inte har någon större betydelse.

10. Ibland gör det ont när jag har sex. Det verkar som om jag är känslig ibland och i vissa ställningar. Andra dagar känns det inte alls. Vad beror det på?

Jag får intrycket att det kanske är så att din partners penis kommer åt livmodertappen och det kan göra ont.Ta det mjukt och försiktigt och ha sex i de ställningar som känns bra. Har du ändå smärta så gå och undersök dig, det kan i såna fall vara tecken på en infektion.

11. Jag har ett tryggt och bra förhållande med min kille sedan ett år tillbaks, men trots att vi har ett bra sexliv så får jag nästan aldrig orgasm. Hur ska jag göra?

En del sjukdomar som tex diabetes kan göra det svårt för kvinnor att få orgasm. Pröva att smeka dig själv så du får en uppfattning om vad som känns skönt för dig. En vibrator är oftast ett bra hjälpmedel, sen kan du visa din kille hur just du behöver bli smekt för att få orgasm. Så gott som alla kvinnor kan få orgasm, men det krävs tålamod och avslappning och att inte ta det för dramatiskt om inget händer. Rätt vad det är så kommer du också att uppleva att det. lossnar, särskilt om du känner dig upphetsad. Att läsa en erotisk bok som till exempel en av Anais Nins kan få i gång fantasierna.

12. Jag brukar få svamp i underlivet när jag äter penicillin. Riskerar min man att bli smittad?

Det brukar inte vara så skönt att ha samlag när man har svampinfektion. Den bör få läka ut ordentligt, vilket kan ta ett par veckor innan det är okej att ha sex igen - det är lätt att få tillbaks infektionen annars. Svamp smittar inte som till exempel könssjukdomar, men om din man får skavsår för att du är torr, så kan han få en infektion han också.

13. Ibland känns det ungefär som om jag är kissnödig när jag har sex, det är en oerhört obehaglig känsla och den uppkommer även om jag har kissat alldeles före sex. Hur ska jag bli av med den känslan?

Det är ganska vanligt att man känner sig kissnödig under samlag. Det är bra att dricka ett glas vatten och kissa strax före. Att man upplever trängningar beror på att blåsan ligger så nära området som stimuleras när man har sex.Vissa upplever trängningar när det sk G-punktsområdet stimuleras. En del kvinnor beskriver det som att de blir extremt kissnödiga innan de får G-punktsorgasm. Pröva att bara släppa efter och se vad som händer, kanske är det så att du är på väg att få den typen av orgasm.

14. Jag har märkt att både jag och min flickvän sover bättre när vi har haft sex. Vad beror det på?

Ja, sex är ett naturligt sömnmedel som fler borde tänka på i dessa tiden när så många har sömnproblem. Sex frigör många "måbrahormoner", bland annat frisätts oxytocin under orgasmfasen. Man känner sig avslappnad, nöjd och tillfredsställd. Spänningar släpper, systemet rensas och det kan göra en sömnig.

15. Är det farligt att ha sex för ofta?

Nej, inte om man själv vill ha sex.

16. När jag hade sex sist med min fru så kände jag plötsligt en intensiv smärta och upptäckte att jag blödde kraftigt. När jag tittade efter såg jag att strängen hade gått av. Hur vanligt är det och varför blev det så? Läker det ihop av sig själv?

Det händer att den tunna strängen mellan förhuden och ollonet går av vid samlag eller onani. Det kan komma en del blod som kan verka skrämmande. Som regel läker det av sig själv. Om det gör ont kan man lägga lite bedövningssalva på och tänka på att ta det försiktigt ett tag. Är du orolig så gå till din husläkare.

17. Det har stått en hel del i tidningarna om penisförstoring och jag har funderat lite på det men vet inte om jag vågar. Hur stor är risken att någonting går snett? Fungerar penisen normalt efteråt?

Med den nya operationstekniken blir det inga biverkningar i form av erektionssvikt. Man lägger också snittet så att det inte ska synas. Men man förlänger inte heller penisen vid erektion särskilt mycket utan det är mer vid slakt tillstånd. En operation innebär ju alltid ett visst riskmoment och jag skulle inte rekommendera operation om du inte har sk micropenis, dvs under 6 cm vid stånd.

18. Jag är gravid i åttonde månaden men känner fortfarande stor lust. Min man och jag är väldigt försiktiga när vi älskar, men vi är rädda att vi skadar barnet. Ska vi sluta ha sex och vänta tills barnet är fött?

Det finns inget som säger att ni skulle sluta med sex. Det skadar inte fostret, möjligen får ni tänka på samlagsställningar som är lämpliga till exempel att du sitter ovanpå honom.

19. Kan en kvinna vara impotent?

Mäns impotens kan jämföras med om kvinnan är torr i slidan och inte får i gång sitt smörjmedel som bidrar till att hon blir fuktig, känner lustkänslor och får behållning av samlaget.

20. Det kliar ofta på min penis när jag har haft samlag med min sambo. Penisen blir lite röd och irriterad, vilket gör att jag måste tvätta av den efter varje samlag och det tar ju bort en del av romantiken... Är jag allergisk mot henne?

Använder ni kondom eller spermiedödande medel, så kan det vara dem du reagerar på. Har hon spiral kan det vara en tråd på den som sticker dig. Blir hon ordentligt våt? Annars kan det bero på att det blir skav. Prova gärna med extra glidmedel, och att tvätta av dig utan tvål, använd någon form av hudkräm, till exempel Canoderm emulsion.

21. Jag äter cipramil för min depression. Min lust är borta och det har blivit svårare för mig att få orgasm. Vad beror det på.

De nya antidepressiva medlen tillför hjärnan serotonin och det är inte ovanligt att sexdriften försämras samtidigt som depressionen blir bättre. Det kan gå över efter en tids behandling. Man kan byta sort eller pröva att ta "drug holidays" dvs låta bli att äta cipramilen över en helg, det kan hjälpa sexlivet.

22. När jag smeker min tjejs clitoris känns det som att den efter ett tag försvinner. Vad beror det på?

När clitoris stimuleras får den stånd precis som mannens penis. En ökad blodfyllnad sker i clitoris förhud, det här gör att clitoris dras uppåt och ser ut och känns som om den försvann. Men kvinnor kan uppleva det här olika.

23. Jag ska ta bort min livmoder. Hur påverkar det mitt framtida sexliv.

De flesta undersökningar visar att en livmoderoperation förbättrar sexlivet. Det beror bland annat på att man blir av med besvär som smärta och blödningar. Vissa kvinnor tycker att de fungerar mycket bättre sexuellt efteråt.

24. Vilken är den minsta längden som krävs för att kunna ha sex?

Är penis kortare än 6 cm vid full erektion kan det vara svårt att genomföra samlag. Den kan trilla ut. I de fallen kan det vara aktuellt med operation. De som vill veta mer om operation kan vända sig till www.plastikkirurgi.com/penis.htm#forstoring, eller ringa dr Opitz i Malmö 040-30 30 41.

25. Min man är impotent efter en tids sjukdom. Jag vill inte ge upp vårt samliv. Vad finns det för hjälp?

Det finns numera en rad olika åtgärder. Han kan äta Viagra, han kan få injektioner i penis med ett medel som heter Caverject och han kan föra in ett lättsmältande medel i urinröret Bon-dil. Fler medel är under utveckling.

Malena Ivarsson ([email protected])