FRÅGA PSYKOLOGEN

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress. Har du frågor om psykologi skicka ett mail till:

VARFÖR VAKNAR JAG SÅ TIDIGT?

Vissa dagar vaknar jag redan vid fyra på morgonen och kan inte somna om. Jag funderar på hur dagen ska bli och känner mig nervös och orolig utan någon egentlig anledning. Har jag fått en depression?

För att kunna veta vad det handlar om behöver man veta mycket mer om dig och din situation, till exempel när det startade, om det är något som har hänt i ditt liv under den senaste tiden och hur det är just nu. Ofta upplever man själv att man inte har något att oroa sig för, men det kan vara många småsaker som snurrar runt i tankarna och som kan orsaka oro.

Jag tycker du ska gå till någon psykolog eller psykiatriker och berätta om din situation så kan ni tillsammans få en bild av vad det kan handla om.

JAG KAN INTE LITA PÅ HENNE

Varför går tjejer inte att lita på? Ibland när jag ringer till min flickvän svarar hon inte fast hon sagt att hon ska vara hemma. När jag påpekar det blir det gräl. Jag är väldigt förälskad och vill inte mista henne. Vad ska jag göra?

Just för att du är så rädd för att mista henne tolkar du förmodligen minsta tecken på att det värsta ska hända. Om hon sagt att hon ska vara hemma och inte svarar antar du det värsta: hon är med någon annan och lurar dig. I den situationen är det den enda tanken du har och du ser inga andra alternativ. Hon får förmodligen inte en chans att förklara sig för du har din bild helt klar. I stället för att så snabbt tänka det värsta - se om det kan finnas andra anledningar till att hon inte svarar. Du kan då lättare fråga henne i stället för att anklaga henne.

HUR FÅR JAG EN SUND SYN PÅ MAT?

När jag växte upp fick jag en smörgås av mamma så fort jag blev ledsen. I dag är jag vuxen och överviktig. Nu är jag rädd att mina två döttrar är på väg att ta efter mina dåliga vanor. Hur ska jag göra för att sluta trösta och belöna mig med mat? Och hur ska mina döttrar få en frisk inställning till mat?

Fundera över varför du vill sluta belöna dig med mat. Bestäm dig sedan för vad du i stället kan göra i de situationer du vanligen stoppar något i munnen. Det bör vara något som du tycker om att göra och som ger belöning på en gång, som att promenera, läsa eller lösa korsord. Gör därefter en lista på hur ofta du tröstäter och försök ersätta detta med något av det du bestämt göra i stället.

Vad gäller dina flickor: Försök inte att förbjuda dem att äta. Ge dem alternativ på samma sätt som du gör för dig själv och försök att locka dem att göra det i stället.