- Jag låter inte magen styra mitt liv längre

HÄLSA

Magsmärtan kom plötsligt utan tydlig orsak.

- Det gjorde ont i mellangärdet. Det kändes ömt och svullet. Jag trodde jag fått magsår eller magkatarr, säger Ulrika Morris, 34, som lider av IBS.

Foto: B…RJE THURESSON
Ulrika Morris fick en diagnos efter sex Œr

I sex år har Ulrika Morris haft magsmärtor. Hon har varit hos många läkare, men ingen har hittat något fel.

- Jag fick ingen hjälp. Det var ett fysiskt fel, kände jag, och inte något psykiskt. Mitt liv var bra och inte särskilt stressigt. Till slut gav jag upp och försökte anpassa mig till ett liv med magsmärtor.

Hon försökte i början bli bättre genom att inte äta viss kost, som stekt mat och citrusfrukter. Till slut åt hon bara ris, kokt fisk och potatis.

När hon fick ont blev hon också mycket trött, blev diffust illamående och fick tendens till förstoppning.

- Det enda som hjälpte var vila och att kanske somna till en stund.

Hennes man och arbetskamrater såg hur hon led. De fick henne att söka hjälp på nytt. För drygt ett år sedan kom Ulrika till Ersta sjukhus i Stockholm. Där fick hon äntligen en diagnos - IBS. Hon var en av de första deltagarna i IBS-skolan på sjukhuset.

Ulrika mår bättre nu. Hon har kvar sitt magonda, men smärtan kommer inte lika ofta.

- Jag har lärt mig en strategi och ändrat inställning. Jag låter inte längre magen styra mitt liv. Jag tar vara på mina "gulddagar" då jag inte har ont.

Hon har börjat studera och vill bli språkkonsult. Hon är också med i Riksförbundet för mag- och tarmsjuka och testar material till en studiecirkel kring IBS.

- Förhoppningen är att studiecirklar om IBS ska anordnas runt om i landet med början i Stockholm till hösten nästa år. Behovet är mycket stort.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson