Glöggtilltugg

HÄLSA

Innan glöggen smakar det bra med små tilltugg. Bjud på pajer med valnötter och skinka, grekiska paprikor samt ägg- och ansjovislådor. Till glöggen smakar det sedan gott med pepparkakscheesecake.

Ägg- och ansjovislåda

1 kg potatis

150 g ansjovis

4 ägg

1 liten gul lök

ansjovisspad

Koka potatisen och låt kallna. Skiva den tunt. Hacka ansjovis och lök. Koka äggen. Skiva dem när de svalnat något. Varva potatis, ansjovis, lök och ägg i 8 ugnssäkra och smorda portionsskålar. Tillsätt en knapp tsk ansjovisspad till varje portionsform. Kaviarsåsen: Vispa ut mjölet i lite av mjslken i en rostfri kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt såsen koka samtidigt som du rör i 5 minuter. Tillsätt kaviar, salt och peppar. Håll såsen sver potatisen i portionsformarna. Stek i 225 grader i ca 25 minuter.

En låda ger 262 kalorier

Pepparkakscheesecake

8 port

100 g pepparkakor

1 dl kesella (1 %)

Fyllning:

2 Sgg

1 dl socker

1 1/2 dl lingon eller 1 dl lingonsylt

1 burk kesella (10 %)

lingon till garneringen

Ksr pepparkakorna i en matberedare. Blanda kaksmulorna med kesellan i en bunke. Tryck ut degen i en form med lsstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Se till sŒ att degen gŒr upp nŒgon cm pŒ kanten. FsrgrSdda i 200 grader i 5 minuter. Vispa Sgg och socker vitt och porsst. Ksr lingonen i en matberedare. TillsStt dem och kesellan till Sggsmeten. HSll fyllningen i formen. GrSdda i 30- 40 minuter tills fyllningen har stelnat. Servera kall med lingon eller andra bSr.

En portion ger 184 kalorier

Olivfyllda paprikor

4 medelstora paprikor

ca 40 st svarta oliver i vatten

2 msk kapris

1/2 purjolsk

2 vitlsksklyftor

1 msk olja

1 tsk rosmarin

2 dl riven 12 procentig ost

Dela paprikorna i halvor. Ansa dem. LSgg dem i en ugnssSker form och baka dem i 250 grader i 10 min. Hacka oliver, kapris och purjolsk. FrSs lsken i oljan i en stekpanna. Pressa i vitlsksklyftorna. Blanda oliver, kapris, lsk och rosmarin. Fyll paprikahalvorna. Strs sver osten. Gratinera i ugn, 250 grader i 10 min.

En paprikahalva ger 71 kalorier

Pajer med valnötter och skinka

16 st

2 1/2 dl vetemjsl

60 g margarin

4 msk kesella (1 %)

2 msk kallt vatten

200 g fryst hackad spenat

salt och peppar

tre fjSrdedels dl valnstter

80 g rskt skinka eller bog

2 små ägg

1 1/2 dl mellanmjslk

2 dl riven 12 procentig ost

salt och peppar

Ksr vetemjsl och margarin i matberedaren.

TillsStt kesella och vatten. Ksr i ytterligare nŒgra sekunder. Rulla ut degen till en lŒng lSngd. Dela den i 16 bitar. Tryck ut degen i 16 smŒ aluminiumformar. StSll dem i kylen i en halvtimma. Fyllningen: Tina spenaten i en kastrull. LŒt det mesta av vattnet koka bort. Salta och peppra. LŒt svalna. Hacka nstterna grovt och skSr skinkan i smŒ bitar. Blanda med spenaten.

?ggstanningen: Vispa ihop Sgg och mjslk. TillsStt den rivna osten och lite salt och peppar. Fsrdela fyllningen i formarna. SlΠpΠSggstanningen. GrSdda i 225 grader ca 15 minuter.

En paj ger 112 kalorier

Recept: Kristina Eriksson (halsa@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM