Hitta rätt hund till din träning

HÄLSA

Hunden är det perfekta sällskapet när man tränar.

Hunden är alltid villig att träna, den skyddar dig och är suverän att anpassa farten.

Men vilken hundras passar just din sport?

Titta i tabellen här nedan så får du svar.

Längdskidåkning

Välj en hund som inte är alltför känslig för kyla. Den måste ha bra ÓmarkfrigångÓ så att den inte släpar magen i snön. Det får inte vara en tung ras som trampar igenom skidspåren. Kramsnö fastnar lätt i stor och yvig päls. Om hunden är relativt stor, kan den dra en pulka med dagsutrustningen eller bära klövjeväskor med termosen och smörgåsarna (och sin egen picknick). På de flesta ställen med preparerade spår är hundar förbjudna.

Lämpliga raser:

Schäfer, alla retrieverraser, belgiska- och holländska vallhundar, vorsteh, airedaleterrier och polarspetsar.

Utförsåkning

Nej inga hundar i slalombackarna.

Långfärdsskridsko

Tveksamt när isarna är som bäst är de också som halast för hundtassar. Hundar trivs inte på halkiga underlag och det är lätt att de fläker sig och får svåra skador.

Joggning i spår

Alla raser ska kunna hänga med sedan är det en fråga om hur mycket tålamod ägaren har med skog i pälsen. I motionsspår måste hundar alltid vara kopplade.

Lämpliga raser:

Dobermann, schäfer, boxer, rottweiler, schnauzer alla storlekar, dalmatiner, alla retrieverraser, terrier, vallhundar och vinthundar.

Terränglöpning

Orienterare och många andra föredrar att löpträna i terräng. Den tid på året då man får ha hunden lös är det idealiskt. Men man måste välja bort jakthundar, som ju tror att de är på jakt så fort de kommer ut i skogen.

Lämpliga raser:

Dobermann, vorsteh, schäfer, boxer, rottweiler, schnauzer, dalmatiner, belgiska och holländska vallhundar, staffordshire bullterrier, airedaleterrier och alla retrieverraser.

Ridning

Visst kan hunden följa med på ridtur men det krävs att den är mycket väldresserad. Man måste kunna få den att ligga plats på kommando vad som än händer för det är bökigt att hoppa av hästryggen i tid och otid för att hålla rätt på hunden.

Lämpliga raser:

Det sägs att vissa hundraser trivs extra bra ihop med hästar. Dalmatiner är en sådan ras. Annars passar samma raser som för terränglöparna. En del ryttare håller sig med små hundar, jack russellterrier och den svenska kusinen dansk/svensk gårdshund är populära bland hästfolk. En del småhundar lär sig att hoppa upp på hästen och få lift när de blir trötta.

Golf

Golf är väl inte vad man förknippar med hundar direkt, men faktum är, att många golfbanor tillåter att hundar följer med. Strikta regler gäller förstås, men om det är alternativet till att ligga ensam hemma så ställer nog hunden upp. Alla hundraser passar, bara de kan låta bli golfbollarna och inte gräver hål i gräsmattorna.

Lämpliga raser:

Terrier är duktiga grävare så det blir en varningsflagg för dem. Hunden måste kunna ligga still när den blir tillsagd och gå i koppel för vanligen är det koppeltvång på golfbanor. Gräsmattor ja, här har den amerikanska cockerspanieln sin chans. Eller varför inte en engelsk bulldogg han tycker att golfbanan är en Ónice place to spend the afternoonÓ. ?r det solsken, tar man med golfparaplyet och förvandlar det till parasoll åt hunden. Glöm inte vattenflaskan. Have a nice day...

Simning

Simning är alldeles utmärkt motion för både människor och hundar men tyvärr kan man bara motionera tillsammans en mycket kort tid på sommaren när man kan bada i en sjö utan giftalger. Allmänna bassängbad låter inte hundar följa med i poolen. Men du som har en egen pool har förstås redan kommit underfund med hur mycket hunden gillar att simma. En flytväst på hunden är bra för då känner den sig tryggare. Många hundar fattar snabbt hur man ska använda en ÓjetstreamÓ i poolen. Man ser hur de njuter av det strömmande vattnet. Klor är inte farligt för hundpälsar och hundar smutsar inte ner bassänger mer än människor.

Cykling

Cykling nej, inte om du har cykling för din egen motion. Ingen hund ska behöva hänga med i det tempot långa sträckor. Däremot kan man konditionsträna hunden genom att cykla med den. Men det är en helt annan sak som kräver specialkunskaper så att inte hunden får skador.

Promenader

Att promenera i rask takt i stadsmiljö eller på andra asfalterade gångvägar. Ja, det är nog den enda motion många av oss får. Men den ska vi inte förakta. Att promenera är nyttigt för kropp och själ. Alla hundar hänger med. Men vissa raser är inte så roliga att ha i stadsmiljö den årstid då det är slaskigt och grusigt. Jag tänker på hundar med korta ben och lång böljande päls som släpar i marken.

Lämpliga raser:

En stadspromenerare väljer en liten, förhållandevis långbent hund. Liten för att det är praktiskt att kunna ta den under armen när man kommer in och bära den till badrummet eller var man nu vill skaka bort den mesta smutsen. Mops, bostonterrier, borderterrier, staffordshire bullterrier (lite stor kanske), fransk bulldogg, whippet, kinesisk nakenhund och pudel är exempel på trevliga raser för stadsmotionären.

Ulla Barvefjord ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM