Hjälp, jag vågar inte tala!

HÄLSA

Får du ångest av att hålla tal och föredrag? Då är du är inte ensam. Omkring halva Sveriges befolkning upplever inte ens döden som mer skrämmande.

Men oroa dig inte. Här får du knepen för att bli en lugn och god talare.

Foto: Källa: PHOTODISC

Hjärtklappningen ökar tills den skenar, benen skälver och magen svider. När du vänder din flackande blick mot publiken får du tunnelseende. Otaliga ögon stirrar oavvänt på dig. Du inleder ditt anförande men rösten darrar så mycket att du knappt själv hör vad du säger. Du försöker tala fortare för att få föredraget överstökat så fort som möjligt.

Ångesten för att hålla tal kan göra anförandet till en direkt plågsam upplevelse.

- Anledningen till vår talrädsla är oron för att man ska göra bort sig, säger doktorand Ingrid Sahlin, som håller kurser i muntlig framställning på Studieförbundet.

Bästa sättet att komma över oron är helt enkelt att träna, säger hon.

Viktigt att tro på dig själv

Med rätt träning kan vem som helst bli en inte bara avspänd utan också mycket bra talare.

Den amerikanske författaren Peter Urs Bender beskriver i sin bok Tala, presentera, kommunicera de två grundvillkoren: Du måste vilja bli en god talare och du måste tro på din förmåga att lyckas.

- Självförtroendet är talarens viktigaste egenskap, skriver Bender. Självförtroendet ger en bra talare och en bra talare får gott självförtroende.

Grundstrategin för att utveckla din talförmåga kan delas upp i fyra punkter:

Var medveten om dina starka sidor och bygg på dem

Analysera dina svaga sidor och komplettera dem

Skaffa en handlingsplan för att utveckla dig.

Öva, öva och öva.

Gör som Churchill

Vad är då viktigaste att tänka på när du ska bli en bra talare? Förberedelserna innan du ska hålla talet.

- 80 procent av förberedelserna bör läggas på framförandet, och bara 20 på innehållet, hävdar Bender.

Enligt författaren påverkas trovärdigheten i budskapet till 7 procent av orden, 38 procent av tonfall och 55 procent av kroppspråket. Det räcker alltså inte att bara kunna ditt ämne. Du bör också öva på hur du förmedlar det. Gå runt i rummet när du övar, gestikulera, tänk dig att du tittar ut mot publiken.

Har du tillgång till videokamera kan det vara en god idé att spela in dig själv. Då får du en uppfattning om både kroppspråk och tal och om det är något särskilt du kan förbättra.

Och använd gärna Churchills knep: låtsas att publiken sitter naken, för att få känslan av att det borde vara dem och inte du som känner sig uttittade.

3. Under talet...

1. Undvik...

2. Förbered dig ...

Johannes Lundborg