Hojen höjer semestern

Aktiv semester: Cykla i solen i vinter

HÄLSA

Svetten rinner efter ryggraden. Med kvällssolen stickande i ögonen lämnar vi bergen och apel-sinlundarna och cyklar ned mot kusten.

För ett svalkande dopp i Medelhavet.

I december

Foto: SARA SJÖMAN
December behöver inte betyda julstress och slask - boka en solresa och hyr cykel när du kommer fram.

Medan regnet och mörkret hemma i Sverige kramar musten ur våra trötta kroppar finns ljuset, värmen och äventyret bara några timmars flygresa bort.

Att, som vi gör, lämna väder-eländet i Sverige och sticka till spanska kusten på en billig semesterresa känns som en kanonbra hälsoinvestering.

Dagarna är långa, ljusa och varma som svenska högsommardagar.

Perfekta för motionsaktiviteter som vandring, joggning och cykling (helst mountainbike som tar sig fram överallt.)

Upptäcka landsbygden

Tillsammans med skidkompisen Bengt Eklund cyklar jag ut från Torrevieja, söder om Alicante, för att upptäcka landsbygden på egen hand.

Ganska snart lockas vi bort från de trafikerade asfaltvägarna och in på små slingrande, okända bergsvägar. Backarna är inte brantare än att vem som helst med någorlunda vardagsflås klarar den fysiska ansträningen. Och en mountainbike har ju 21 växlar...

Vi glömde kartan, men känner ändå ingen otrygghet. Det spanska kustlandskapet är så öppet att vi kan se flera mil åt alla håll. Äventyrskänslan växer sig starkare ju högre upp vi kommer.

Bitvis tvingas vi bära cyklarna, med ryggsäckar och allt, längs en smal stig.

Vi tvekar vid randen av en tio meter djup ravin. Men upptäckarglädjen är starkare än rädslan. Lite längre bort väntar belöningen i form av apelsiner stora som grapefruktar.

- Vilken stimulans och ljusterapi det innebär att kunna lämna slasket och mörkret därhemma, säger kompisen Bengt, hälsochef på Sveriges Radio. Som att få en stor vitaminspruta i baken. Tre långa, soliga dar känns som en hel vecka.

Ner mot havet

Hemfärden till kvällsdoppet och den väntade skaldjursmiddagen sker som rena kappkörningen ner mot havet.

Vi cyklar kors och tvärs bland vajande palmer, sanddyner, gigantiska citron- och apelsinodlingar.

De hårdpackade stränderna och den låga buskvegetationen vid Torreviejas berömda saltsjöar inbjuder till sanslöst rolig "slalomåking" - ackompanjerad av våra euforiska, endorfinstinna stridstjut.

15 cykelmil på tre dar.

Träning, sightseeing och skön semester.

På samma resa.

Hyr eller ta egen cykel

Flyg ner till solen