Julbord

I år kan du äta med gott samvete

HÄLSA

Frossa med gott samvete.

Hälsas julbord är både lättare och läckrare.

Välj ut dina favoriter bland klassiker som Jansson, apelsingravad lax och fransk paté.

Julbordet räcker till minst 12 personer.

Ugnsbakad julskinka

till griljeringen:

1 ägg

3 msk vanlig senap

2 msk ströbröd

En skiva, 40 g ger 72 kalorier.

Skölj skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar. Stick i termometern, snett och så att spetsen hamnar i mitten av skinkan. Hela röret ska stickas in. Svep in skinkan i folie. Lägg den i en långpanna. Stek i 175 grader tills termometern mäter 70 grader. Låt svalna något. Ta bort nätet och svålen. Blanda ägg och senap och bred det på skinkan. Strö på ströbröd. Griljera i 225 ca 15 min.

Apelsingravad lax

1 kg laxfilé med skinn

4 msk socker

4 msk salt

10 grovstötta vitpepparkorn

1 apelsin

1 apelsin till garnering

Sås:

5 dl mild yoghurt naturell

2 msk svensk senap

1 msk honung

1/2 dl finklippt dill

salt och peppar

En tunn skiva lax, 30 g med honungssås ger 75 kalorier.

Frys laxen i något dygn innan du gravar den. Den behöver inte vara helt tinad. Dela laxen på mitten.

Blanda alla kryddor och rivet skal av apelsinen.

Gnid in fisken med saltblandningen. Lägg köttsida mot köttsida och bred del mot smal del.

Skiva apelsinen i tunna skivor. Lägg fisken och apelsinskivorna i en plastpåse som du lägger på en tallrik.

Förvara i kylen.

Vänd på fisken efter ett dygn. Efter ytterligare ett dygn är den färdig.

Skär upp i tunna skivor som du lägger på ett stort fat. Garnera med fint skurna apelsinskivor.

Sås: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i en timma.

Blanda med senap, honung, dill, salt och peppar.

Löksill

2 burkar urvattnad sill à 400 g

1/2 purjolök

1 msk grovstötta svartpepparkorn

2 lagerblad

Lag:

1 dl ättiksprit

2 dl vatten

1 1/2 dl socker

till garnering:

1 rödlök

1/2 purjolök

servera med kokt potatis

En portion sill (utan lag) med en potatis ger 180 kalorier.

Skölj sillen och dela den i bitar. Skär purjolöken i skivor.

Varva sill, purjolök, peppar och lagerblad i en glasburk. Koka upp ättiksprit, vatten och socker. Låt det svalna.

Häll lagen över sillen. Låt stå kallt i två dygn. Garnera med fint skuren lök. Servera med kokt potatis.

Janssons frestelse

1 kg potatis

1 burk ansjovisfilé à 100 g

2 gula lökar

2 1/2 dl kaffegrädde

2 msk ströbröd

Skala potatisen. Skär den i stavar eller allra enklast kör den i stavar i en matberedare. Finfördela ansjovisen. Spara spadet. Hacka löken. Varva potatis, ansjovis och lök i en smord form. Häll på grädde och ansjovisspad. Avsluta med ströbröd. Grädda i 225 grader i 45 minuter.

En portion ger 115 kalorier.

ll figuren och njut av julens traditioner Fler recept till julbordet

Kristina Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM