Håll figuren och njut av julens traditioner

HÄLSA

Fransk paté

200 g kycklinglever

1 msk margarin

salt och peppar

800 g mager blandfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 ägg

2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 dl finklippt bladpersilja eller vanlig persilja

2 msk vetemjöl

1 dl vatten

servera med tomater, små ättiksgurkor och gröna oliver

En skiva paté, 60 g, med

tomat, gurka och oliver ger 140 kalorier.

Stek kycklinglevern i margarinet i en stekpanna. Salta och peppra. Finfördela levern och blanda med färs, finhackad lök, ägg, salt, peppar och persilja. Blanda mjöl och vatten i en redningsbägare. Tillsätt mjöl-blandningen till smeten. Blanda alltsamman till en slät smet. Häll smeten i en smord form (1 1/2 l). Grädda patén i 175 grader i en timma. Servera med tomater, små ättiksgurkor och gröna oliver.

Timjanköttbullar

600 g nötfärs

2 kokta kalla potatisar

1 gul lök

1 dl mjölk

1 ägg

1 tsk salt

2 krm peppar

1/2 dl finhackad färsk timjan

2 msk margarin

En portion ger 117 kalorier.

Mosa potatisen fint i en bunke. Hacka löken fint. Tillsätt färs, lök, mjölk, ägg, salt, peppar och timjan till potatisen. Arbeta smeten smidig. Rulla köttbullar och stek dem i margarinet i en stekpanna.

Rödkålssallad

600 g rödkål

1 äpple

Dressing:

1 dl outspädd svartvinbärssaft

3 msk senap

1 1/2 msk honung

1 msk pressad citron

1 krm salt

peppar

En portion ger 53 kalorier.

Finfördela kålen och lägg den i en skål. Kärna ur och dela äpplena i skivor. Lägg dem ovanpå kålen. Blanda ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen.

Grönsaker med grönkålspesto

2 gula paprikor

2 röda paprikor

3 morötter

2 röda lökar

400 g färsk broccoli

1 msk margarin

peston:

1 1/2 dl urkramad förvälld grönkål

1 liten schalottenlök

tre fjärdedels dl sötmandel eller valnötter

1 1/2 dl riven 17 %-ig lagrad ost

1/2 tsk örtsalt

peppar

1 msk smält margarin

En portion ger 105 kalorier.

Ansa och skär grönsakerna i inte alltför små bitar. Smält margarinet i en långpanna i ugnen. Lägg i grönsakerna och baka dem i 225 grader i en halvtimma.Peston: Hacka löken i en matberedare. Lägg över löken i en bunke. Hacka mandeln i matberedaren (inte för smått).

Blanda grönkål, lök, mandel, ost, örtsalt, peppar och margarin till en röra. Blanda grönkålspeston med de varma grönsakerna. Servera genast.

Rödbetor med ädelost

1 kg rödbetor

1 msk margarin

salt

50 g ruccola

75 g ädelost

Tvätta rödbetorna. Lägg dem i en smord form. Salta. Baka dem i 225 grader i en timma. Dela dem i klyftor (skalet kan vara kvar). Varva rödbetsklyftor och ruccola i en skål. Smula över ädel-ost. Servera rödbetorna varma.

ARTIKELN HANDLAR OM