Är du utmattad eller utbränd?

Special - utbrändhet

HÄLSA

Att vara jäktad och uttröttad är en sak.

Att under lång tid pressas till utmattningsens gräns är något helt annat. Det gäller att veta skillnaden.

Utbrändhet är inte att leka med.

Foto: SARA RINGSTRÖM

Att säga ”utbrända är vi väl lite till mans” är att bagatellisera ett enormt folhälsoproblem. Det anser Solveig Klingberg Larsson som är psykiatriker i Karlstad.

Hon har skrivit boken ”Stressutlösta utmattningsreaktioner och utbrändhet” för att sprida information om symtom och behandling av utmattning som utlösts av stress.

– När man varje dag tar av sina reservkrafter så finns det inga kvar när livet drabbar en.

Så enkelt förklarar hon vägen mot utmattning. Och det är många som tar av sina reserver nu för att orka med nedbantade arbetsorganisationer, en allt mer komplicerad och tidspressad fritid och därmed krävande dubbelarbete.

När så en anhörig insjuknar, ett tonårsbarn revolterar eller förhållandet krisar – det är då vi kantrar.

Vissa fortsätter ändå gå, fast på knäna. Och det är främst de som riskerar att bli utbrända, ett ord ingen kunnig i stressjukdomar tycker är särskilt ändamålsenligt, men nästan alla ändå använder i brist på något bättre.

– Utbränd är ett ord som suggererar att det är kört, vilket det inte är, menar Giorgio Grossi, stressforskare på Karolinska Institutet.

Men senstadiet på utmattningsskalan är allvarligt. Alla kommer inte tillbaka helskinnade.

– Är man till exempel över 50 och har drabbats av en allvarlig utmattningsdepression är det inte ovanligt med bestående men och man kan kanske aldrig komma tillbaka till heltidsarbete, konstaterar Solveig Klingberg Larson, som förordar sjukskrivning i minst fyra veckor.

– Det är en markering både mot patienten själv och mot arbetsgivaren och omgivningen, säger hon.

Bengt Arnetz är chef för Centret för stress- och miljörelaterad hälsa vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han betonar värdet av det förebyggande arbetet hos arbetsgivaren.

– Man borde låta folk ta ledigt en vecka i förebyggande syfte, innan det blir för pressat, säger han och menar att det vore ekonomiskt försvarbart för företagen eftersom det kostar såna oerhörda summor årligen att människor blir sjukskrivna för stress.

– Mellan 50 och 100 miljarder kronor årligen, säger han.

– Samhället måste ta ansvar för den här epidemin i samma utsträckning som för vilken epidemi som helst, som tbc eller hiv, säger Solveig Klingberg Larson.

Stresstest

Vilken stressnivå ligger du på?

Vägen mot kollaps

Kroppen signalerar stopp – men du lyssnar inte. Vägen mot utbrändhet går i tre steg. Till slut går du in i väggen. Rejält.

Gabriella Ekelund ([email protected])