Låt det dofta jul hemma

Dofterna påminner oss om barndomen

HÄLSA

Det doftar underbart. Det doftar jul.

Saffransbullar, pepparkakor, kryddnejlikor, skinka, glögg, risgrynsgröt, gran och julblommor fyller våra rum och kök med all världens dofter.

Foto: JESSICA GOW
Dofterna av glögg, saffran, pepparkakor och mycket, mycket mer sätter sin prägel på vårt julfirande.

Allt vi upplever påverkar våra sinnen. Doft, smak, syn, hörsel och känsel. Minnena av detta kommer vi alltid att bära med oss.

Bland annat påminner de oss om våra barndoms jular. Det räcker med att någon av våra grannar bakar saffransbullar eller pepparkakor och trappuppgången fylls av de kryddiga dofterna, för att vi ska minnas hur gott de smakar.

För Fanny Bergenström, 32, författare och fotograf är julen först och främst doften av blommor; tazetter och hyacinter.

- Jag minns när jag var liten, hur vi satte lökar i glas, såg hur de växte och kände doften. Det var något speciellt att gå upp tidigt på julmorgnarna, då man är som mest känslig för alla dofter.

- Väljer jag att göra någonting till mig själv blir det kryddapelsiner. Jag skär ut olika mönster i apelsinerna, sticker i kryddnejlikor och därefter får en del av dem vackra röda sidenband.

Använder skalstrimlare

Fanny Bergenström använder en skalstrimlare att göra mönster i apelsinerna, det underlättar.

Julgran vill vi helst inte vara utan, liten eller stor. Vill du ha en gran som doftar som den ska, välj svensk rödgran. Den "tjusigare" kungsgranen har en lätt citrusdoft. Men, nog doftade julgranarna mycket mer förr. Antagligen berodde det på att man högg granarna senare på hösten och att vi hade lägre inomhustemperatur.

Nu till det bästa av allt - kvällen före julafton. Granen har fått sina ljus och är dekorerad. Det doftar fantastiskt från den nygriljerade skinkan.

Då tar man varsin smörgås med julskinka och senap på, stående i köket. Och dricker något gott till! Då är det jul!

Guide till dofternas värld

Anita Adolfsson