Duka för uppesittarkväll

Bli smal till nyår

HÄLSA

En sådan här kväll, när man gör de sista förberedelserna inför j ulafton, är man sugen på något enkelt men ändå med smak av jul.

Här får du tre lätta och läckra recept för en lyckad uppesittarkväll.

Saffranspasta att njuta av på uppesittarkvällen.

Gratinerad baguette

4 portioner

4 halvbaguetter

100 g julskinka eller kokt skinka i tärningar

1 dl finhackad smörgåsgurka

1 msk senap

1 msk tomatpuré

2 dl riven ost (12 % fett)

1 kruksallad

Skär ett djupt snitt i baguetterna. Blanda skinkan med gurka, senap och tomatpuré. Fördela fyllningen i baguetterna. Strö på ost. Gratinera i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera med sallad.

En portion ger 437 kalorier.

Bakad potatis

4 portioner

4 bakpotatisar à 300 g

40 g rensad ansjovis

1 rödlök

2 dl kesella (10 % fett)

Salt och peppar

Tvätta potatisarna och skär kryss i dem. Baka dem i 225 grader i cirka 1 timma.

Hacka ansjovis och rödlök fint. Blanda det med kesellan. Tillsätt eventuellt salt och peppar.

Klicka röran på den varma potatisen.

En portion ger 337 kalorier.

Saffranspasta

4 port

300 g pasta, till exempel penne

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1 pkt saffran

2 msk tomatpuré

2 dl kaffegrädde

1/2 tsk torkad basilika

200 g brysselkål

100 g fetaost (16 % fett)

Koka pastan i mycket vatten. Hacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt saffran, tomatpuré och kaffegrädde. Låt koka ihop i några minuter. Tillsätt basilika.

Blanda såsen med pastan.

Servera pastan tillsammans med lättkokt brysselkål och smulad fetaost.

En portion ger 409 kalorier.

Kristina Eriksson