Så slipper du bli snuvad på julsemestern

Förkylningen kommer ofta när man slappnar av

HÄLSA

Många flyr regn och blåst där hemma till en julsemester söderut.

För att i solvärmen drabbas av snuvan och halsontet som hör hösten till.

Hälsa tipsar om hur du slipper semesterförkylningen.

Incheckningen är klar, väskan är uppackad och du är på väg ner till stranden med badkläder och solkräm. Luften dallrar av värme och solen strålar. Stress och ovädret där hemma känns mycket avlägset.

Men knappt hinner du lägga dig i hängmattan innan näsan börjar att rinna. Huvudet känns tungt, kroppen värker och huden ryser av köld trots den gassande solen.

Efter att ha hållit dig relativt frisk hela hösten har du blivit förkyld mitt i semesterparadiset.

- En förklaring kan vara att man sitter trångt i en flyg- eller tågkupé under resan. Att sitta tätt med många människor ökar risken för att bli smittad av någon, säger Mats Karlsson, infektionsläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

En annan anledning till semesterkrasslighet är stress. Många som åker på semester lämnar en stressig tillvaro med tidsbrist och mycket jobb bakom sig, som successivt har försvagat immunförsvaret. Under semestern slappnar man av, går ner i tempo, och "tillåter" då den försvagade kroppen att reagera på den utnötning av immunförsvaret som pågått.

- Ett tips är att försöka gå ner i varv ett tag innan man åker i väg, packa i tid och inte stressa, säger Mats Karlsson.

Främmande virus ökar risken

I princip är vi ständigt utsatta för förkylningsvirus, men normalt håller immunförsvaret dem i schack. I främmande land kan dock nya, obekanta virusstammar innebära risk för en förkylning. På samma vis som annorlunda bakteriefloror ofta gör att man blir magsjuk på semestern.

- Under semestern lever man ju i regel mer intensivt och träffar en massa nya människor, vilket också innebär en större smittrisk, säger Mats Karlsson.

Någon direkt bot mot förkylning finns inte. Det går dock att lindra symptomen och påskynda tillfrisknandet.

Här intill kan du också läsa hur du kan förebygga en semesterförkylning.