FRÅGA PSYKOLOGEN

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress. Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected]

Hur får jag bort min frus rädsla?

Min fru har länge varit rädd för olika saker. Jag hjälper henne så gott det går och vi har anpassat oss efter hennes rädslor. Vårt liv är bra, men jag är ändå ledsen. Det finns mycket jag önskar att vi kunde göra. Jag vill resa, men inte själv. Jag vill inte pressa henne heller, hon mår dåligt då. Går det att bryta detta mönster?

När man varit rädd i många år och inte förändrat situationen, då anpassas livet efter rädslorna och man missar mycket i livet. Jag tror att du ska prata med din fru. Hon kan känna sig pressad, men du måste förklara att detta är viktigt för dig. Då kan hon tycka att det är okej att söka hjälp. Jag tycker att ni ska kontakta en kognitiv beteendeterapeut. Du kan, med terapeutens hjälp, hjälpa din fru att bryta detta mönster.

Hur ska jag bli pigg på jobbet?

Sedan tre månader har jag ett jobb som kräver att jag är pigg och koncentrerad. Jag går och lägger mig tidigt, men sover dåligt eller inte alls. Jag tänker på vad jag äter och dricker (aldrig kaffe, te eller coca cola), men jag är ändå trött. Hur ska jag klara mitt jobb?

Se till att leva ett liv som du gjorde tidigare. Om du druckit kaffe, te och coca cola tidigare, fortsätt med det. Gå och lägg dig när du blir trött och försök inte sova igen tid. Om du vaknar på natten, ligg inte för länge utan gå upp och gör något monotont, till exempel lösa korsord. Gå och lägg dig igen när du blir trött. Om du slutar tänka på hur viktigt det är att sova och inte ägnar så mycket tid åt detta blir mindre spänd och det gör det lättare att sova.

ARTIKELN HANDLAR OM