FRÅGA NÄRINGSFORSKAREN

HÄLSA

Dr. Magnus Nylander är expert på näringsfrågor och träning och vet hur man ska äta för att få bäst träningsresultat och må bra. Har du frågor om mat och träning skicka ett mail till: [email protected]

Hur fungerar naturläkemedel?

Vid vilken ålder kan man börja använda naturläkemedel? Är det farligt att äta dessa under graviditeten? Vad innebär egentligen begreppet naturläkemedel?

Naturläkemedel innebär att de aktiva beståndsdelarna i preparatet ska komma från naturen och inte vara kemiskt förändrade. De får användas till egenvård och ska därför vara ofarliga att använda. Deras användning bygger främst på skandinavisk eller europeisk traditionell användning och i viss mån eller alltmer också modern forskning. Tillverkarna av naturläkemedel måste kunna visa att deras produkter a) har fullgod läkemedelskvalitet b) har dokumenterade effekter c) inte ger biverkningar som står i obalans till den terapeutiska effekten. Erfarenhet och forskning på naturläkemedel bygger i första hand på användning för vuxna. Det finns en gräns på 12 år men man gör normalt en bedömning från preparat till preparat som brukar anges i produktinformationen. När det gäller barn anser jag att man för säkerhets skull dessutom kontaktar den som saluför preparatet eller tillverkaren. Beträffande gravida och ammande ska man rent generellt använda sig av försiktighetsprincipen och inte använda naturläkemedel eftersom foster/spädbarn är speciellt känsliga.

Vad ska jag göra åt torr hud?

Jag har torr hud och torra slemhinnor. Hur kan det bli så? Jag har aldrig haft det förut. Vad kan jag göra? Är det brister i min kosthållning? När jag äter fiskolja blir det bättre men inte helt bra.

Du nämnde ingenting om din ålder men när man blir äldre får hud och slemhinnor svårare att hålla fuktbalansen. Om man lätt blir torr och känslig ska man inte bada/duscha och sola för mycket. När man varit blöt bör man hjälpa till att återfukta huden med fuktbindande hudlotion/créme. Inomhusluften har ofta för låg luftfuktighet, vilket kan avhjälpas med bättre ventilation eller luftfuktare. Vintertid har utomhusluften dessutom alldeles för låg fuktighet för att huden ska må bra hos alla. Långa flygningar innebär en extremt torr luft som snabbt kan ge besvär med torra slemhinnor. Fuktbindande hudlotion/crémer och näsolja kan ge god och snabb hjälp. Brister i kosthållningen kan också ha betydelse. En rad av vitaminer och andra mikronutrienter medverkar vid uppbyggnaden av din hud. Fullvärdig kost är nödvändig för dina vävnaders uppbyggnad. Ett exempel på ämnen som vi ofta har för lite av är fleromättade fettsyror, i bl a fiskolja, som gör hud och slemhinnor mindre känsliga. Det är ofta flera faktorer som leder till att hud och slemhinnor blir torra och sköra.