Så botar du baksmällan

Alkoholdoktorns allra bästa råd: Drick inte alls

HÄLSA

Råa uggleägg, maskroste eller jungfrupressad olivolja.

Ja, prova gärna.

Men sanningen är bister. Mot baksmälla finns bara en bot. Drick mindre. Helst inte alls.

Här är de bästa tipsen mot nyårssmällan.

Foto: Per Björn

I alla tider har människan glatt sig åt alkoholens goda. ”Vin fröjdar människans hjärta”, framhåller redan Psaltaren, på samma sätt som såväl isländska Havamal som vår egen Bellman prisat ölets förtjänster. Och brännvinets.

Lika länge har vi sökt medel som kan förebygga eller bota den oundvikliga konsekvensen dagen efter ett alltför piggt inmundigande av starka drycker – baksmällan.

Romaren och pompejianen Plinius den äldre menade exempelvis att några råa uggleägg morgonen efter dagen före gjorde susen.

”Mest folklore”

– Vilken rysare. Det är möjligt att man mår så illa av de råa äggen att man inte tänker på baksmällan. Nej, allvarligt talat, det tror jag inte på, säger alkoholforskaren Johan Franck, överläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Inte heller sätter doktor Franck någon tilltro till andra uppfinningsrika huskurer. Som att bälga kannvis med svart kaffe, ta raska promenader, smutta på örtteer eller, vilket tv-kocken Keith Floyd rekommenderar, dricka ett glas jungfrupressad olivolja samt förtära rökt sill till frukost.

En spridd uppfattning är också att ”färgad” alkohol, som rödvin, konjak, rom och whisky skulle ge värre bakrus än ”ofärgad”, typ vitt vin, vodka eller gin.

– Det där är bara folklore. Det finns inget vetenskapligt stöd för den uppfattningen, konstaterar Franck.

Men att blanda olika sorters vin och sprit måste väl ändå förvärra baksmällan?

– Det finns inga belägg för det heller, varken att det skulle vara bättre eller sämre att blanda. Det är nog snarare så att den som blandar en massa olika sorter under en kväll får i sig så mycket alkohol att det ger en ordentlig baksmälla, säger Johan Franck.

Den enda förebyggande metoden som får ett visst stöd av Franck och andra seriösa alkoholforskare är att äta ordentligt med mat, helst fet mat, innan och i samband med alkoholkonsumtionen.

Vatten kan hjälpa något

– Fet mat bromsar upp kroppens absorption av alkohol, det är ett faktum. Drastiskt uttryckt blir du inte lika packad av samma mängd alkohol.

Eventuellt kan också det välkända knepet att dricka vatten före sänggåendet hjälpa något.

– Det är möjligt att det kan förebygga en del eftersom alkohol är urindrivande och uttorkning av kroppen bidrar till obehagskänslorna, säger Franck.

Detta om det förebyggande. Vad gäller bot dagen efter gäller följande.

– Lugn och ro, ingen fysisk ansträngning, drick vatten. Absolut ingen återställare. Men gärna den gamla klassikern en rejäl hamburgare. Det brukar stabilisera, säger Johan Frank.

Vars enda hundraprocentigt säkra råd är ett ack så gammalt:

– Drick med måtta. Eller inte alls.

Vi har hört det förut. Det behöver inte vara mindre sant för det.

Tyck till:

Per Högfeldt

ARTIKELN HANDLAR OM