Hitta harmonin efter julstressen

Ibland blir inte julen som man tänkt sig

HÄLSA

Skinkan var för salt, granen barrade bort och klapparna blev fel. Bråk och tjafs ersatte den varma stämningen.

Julen är slut och kvar dröjer sig bara besvikelse.

Känner du igen dig?

Men det går att hitta julefriden igen.

Foto: Mikael Gustavsen

Dagarna efter julafton ersätts förväntan och glädje utav känslan av misslyckan de hos många.

Den stora dagen, som man sett fram emot så länge, blev inte vad den skulle. Kanske var det något gräl som uppstod och lade ett trist lock över julstämningen.

Eller så blev middagen inte som den brukade, eller tog slut för fort. Värst kanske det är för barnen som inte får julklapparna de önskat sig eller föräldrarna som köpte fel saker.

Vad det än är som lett till besvikelsen så är det viktigt att ta tag i problemet så fort som möjligt.

– Ett gräl kan förgifta stämningen för dagar framåt. Det är därför viktigt att sätta sig ner direkt och prata ut om vad som gick snett, så rakt och tydligt som möjligt, säger Kim Fröde, stresskonsult på företaget Komiform i Stockholm.

Förståelse för andra

Avsikten med ett familjemöte är i första hand att var och en får berätta hur de upplevt den misslyckade julen, för att få en känsla av förståelse från de andra. Det väsentliga är inte vem som har rätt eller fel, utan att var och en respekteras för sin åsikt. Därefter är det aktuellt att diskutera hur man kan ställa allt till rätta.

– Ofta är det dåligt infriade förväntningar som ligger bakom besvikelsen. Det är därför nyttigt att se över sina förväntningar, inte minst inför nyårsafton och kommande jular, säger Kim Fröde.

Om besvikelsen handlar om mindre allvarliga saker än bråk är de också lättare att kompensera. Var maten tråkig eller inte räckte kan en enkel idé vara att arrangera en fin middag i mellandagarna istället.

Rättvisa till sist

Värre kan det kännas om det är barnen som är besvikna, till exempel för att julklapparna upplevs som orättvisa.

Känns upplevelsen av orättvisa befogad kan det vara aktuellt att ge barnen varsin liten klapp i mellandagarna och då något lite finare till den som fick minst på julafton. Att julklappen inte var precis den rätta brukar inte vara något större problem.

De flesta större butikskedjor är generösa med att gå önskemål om byten till mötes.

Ensamhet och förtvivlan

8 råd mot julbesvikelsen

Johannes Lundborg