Han vill få män att lätta

Ulf leder kampen mot fetman

1 av 2 | Foto: MAGNUS TORLE
Efter
HÄLSA

Fetman hade honom fast. Men Ulf Lindgren kämpade bort 29 kilo.

Idag vill han hjälpa de många hundratusentals svenska män som lider av övervikt.

Det är svårt att bryta sig ur en ond cirkel. Det vet alla, som försökt gå ned i vikt. Bara genom att ställa sig själv ett antal testfrågor har man startat en process, menar Ulf Lindgren. Frågorna har inga givna svar, inga "rätt" eller "fel". Syftet är att du ska bli fokuserad på uppgiften och lättare kunna staka ut en egen målsättning. Det kan handla om ändrad kosthållning, nya motionsvanor, kanske en preciserad viktnedgång till sommaren.

- Nu får det vara nog, säger Ulf Lindgren och berättar om sitt projekt "MatchVikt".

40-åringen från Lövestad utanför Ystad är en stor trygg skåning. Upplyft av sin egen framgång vill han inspirera andra män med överviktsproblem att göra någonting åt sin situation. Innan det är försent.

I sitt "upprop" vänder han sig huvudsakligen till män.

- Mäns viktproblem är lika stora som kvinnors. Ändå är vi män i absolut minoritet hos till exempel ViktVäktarna. Varför? Jag tror att många män "skäms" för att gå dit, för att visa upp sig.

Själv har Ulf Lindgren gått ner från 128 kilo till 99 kilo - på bara tio månader. Han har sex kilo kvar till sin målvikt, 93 kilo.

Ulf är ganska unik. Allt fler svenska män blir nämligen allt fetare. Ulf Lindgren talar om en förestående "överviktexplosion med ödesdigra konsekvenser för såväl individ som samhälle".

Det är i detta läge som 40-åringen från Lövestad kliver in i handlingen och söker uppmärksamhet. Och samarbetspartners.

- Jag kan tänka mig många möjliga distributionskanaler, säger Ulf och nämner några: veckobrev, internet, seminarier, kundklubbar, matlagningsträffar, föreningar, organisationer, hotell, restauranger, livsmedelsbutiker, bensinstationer, massmedia.

Ulf Lindgren talar även om samarbete med medicinsk expertis, dietister och kanske livsmedelsproducenter.

- Jag kommer att titta på alla förslag och inviter, säger "Mr MatchVikt".

Föredrag och seminarier är redan planerade att hållas under vintern och våren i ett flertal stora, och mindre städer i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Norrköping, Linköping, Växjö, med flera platser.

Ulf Lindgrens egen historia

Tio viktiga tips i kampen mot kilona

Detta vinner du på att gå ner i vikt

Ta första steget mot minskad vikt

Tomas Sjöman

ARTIKELN HANDLAR OM