Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected]

VAD HÄNDER NÄR MAN FÅR FOBIER?

Jag gör ett skolarbete om fobier. Jag undrar vad som händer i kroppen när man drabbas av en fobi.

När man har en fobi reagerar man på vissa situationer eller stimuli som man upplever att man är mycket rädd för. När man hamnar i en sådan situation reagerar kroppen med att förbereda sig för flykt eller för att slåss. Detta gör att man blir på helspänn, blodtrycket ökar och musklerna spänns. Ansiktet blir rött och man kan börja skaka för att kroppen spänner sig så. Hörseln och synen blir bättre för att man ska ha så stor kontroll som möjligt på det hotfulla. I denna situation är man snabbare och starkare än vanligt.

HJÄLP, JAG RODNAR MEST HELA TIDEN

Jag är en tjej på 18 år som har ett problem som bara blir större och större. Jag är väldigt framåt och utåtriktad. Jag har många kompisar och en pojkvän. Nu till mitt problem. Jag har börjat rodna väldigt mycket på sistone. Det händer så fort någon frågar mig något eller när läraren ber mig svara på en fråga i klassrummet. Vad ska jag göra för att komma ur det här? Det är så jobbigt.

Jag tror att problemet är att du vid något tillfälle blev röd i ansiktet i en situation som du var oförberedd på och att du vid det tillfället tyckte att det var konstigt. Efter det har du blivit rädd för att bli röd i ansiktet i liknande situationer. Om man är rädd för något spänner sig kroppen för att man ska slippa vara med om en sådan situation. Problemet är bara att om man är rädd för att bli röd i ansiktet så händer just det – man blir röd i ansiktet! Tycker verkligen dina kompisar att du är jättekonstig? Har de märkt något, det vill säga sagt något om det eller är det bara du som tycker att de märker? Vad är det som är så farligt om någon skulle märka att du är röd i ansiktet? Fundera över frågorna så kanske din rädsla blir mindre för att rodna. Tänk också på att om du beter dig som att du inte tycker det är obehagligt så behöver kroppen inte trigga igång detta så lätt och risken att rodna blir mindre.

HUR FÅR JAG TAG I EN PSYKOLOG?

Vill bara veta vart man ska vända sig om man vill få kontakt med en psykolog. Har haft panikångest ett antal gånger. Undrar om det finns någon bot för det?

Vänd dig till din psykiatriska öppenvårdsmottagning. Adressen dit hittar du i telefonkatalogens blå sidor. För panikångestbehandling rekommenderar man idag kognitiv beteendeterapi eller medicinering. Ibland kan man kombinera dessa. Hittar du ingen beteendeterapeut kan du be att få remiss till en.

ARTIKELN HANDLAR OM