Löken som ger dig extra kraft

HÄLSA

Den ger inte bara must och smak i grytorna.

Vitlöken är dessutom ett av världens mest använda naturläkemedel.

Ny forskning påvisar lökens effekter mot både cancer och hjärtsjukdomar.

Foto: Mats Fogeman

För de flesta matälskare är vitlöken en oumbärlig krydda med sin varma, mustiga smak. Det har tvistats en del om vitlökens medicinska egenskaper, men en rad studier konstaterar nu de faktiska effekterna.

Många användningområden

Tidskriften Nutrition in Clinical Care redovisar flera studiers slutsatser om hur vitlöken bidrar till sänkt blodtryck och lägre nivåer av det skadliga LDL-kolesterolet. Risken för att drabbas av blodpropp och stroke minskar också, på grund av lökens blodförtunnande och antioxiderande egenskaper. Dess kolesterolsänkande egenskaper minskar risken för åderförkalkning.

– Troligtvis beror vitlökens hälsosamma egenskaper främst på en kombination av svavelföreningar, varav Allicinet är det mest omtalade, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Den medicinska tidskriften American Journal of Clinical Nutrition publicerar i en sammanställning av 300 studier från hela världen, uppgifter om vitlökens cancerförebyggande effekter. Studierna konstaterar att risken för cancer i magen och tjocktarmen minskar med 50 respektive 66 procent vid regelbundet intag av vitlök.

– Vitlöken innehåller selen, som eliminerar peroxider i kroppen, vilka bildar aldehyder som kan ge cellskador och i värsta fall cancer, säger Magnus Nylander.

Botar det mesta

I den kinesiska medicinen har vitlök använts mot alltifrån värk i tänder och öron till högt blodtryck, åderförkalkning och diarré sedan tretusen år tillbaka. Under andra världskriget användes vitlöken i behandlingen av kallbrand på fältsjukhusen runt om i världen, på grund av sina anti-bakteriella egenskaper.

Utöver bakterier uppges vitlöken hämma olika typer av virus, svamp och mikroorganismer.

– Sammantaget gör vitlökens egenskaper den intressant också vid behandling av åldersdiabetes, säger Nylander.

För de som har en känslig mage kan det vara bra att vara försiktig med vitlöken. Dess positiva effekter på matsmältningsapparaten är dock väl dokumenterade. Löken stimulerar sekretionen av matsmältningsvätskorna, ökar tarmarnas muskelrörelser och motverkar gasbildning. Magnus Nylander har också en krass förklaring till varför vitlök är bra mot förkylning:

– Luktar man mycket vitlök håller folk avståndet och då minskar man risken för att smittas, säger han.

Så håller du dig frisk och fräsch med vitlök

Johannes Lundborg

ARTIKELN HANDLAR OM