Vem bluffar om rökavvänjningen?

HÄLSA

Vill du lyckas med att sluta röka är det bäst att börja snusa. I alla fall enligt Swedish Match.

Men Novartis, som tillverkar nikotintuggummin, säger att deras produkt ger det bästa resultatet.

Båda har undersökningar som stöder marknadsföringen.

Foto: Pär Johansson
Swedish match säger att tugummi bara hjälper en på tio, medan tillverkarna av nikotintuggummin, Novartis, menar att tuggummi fördubblar chansen att sluta.

Nytt år, nya löften. Tusentals svenskar försöker sluta röka.

Men rökavvänjning är business och från dem som vädrar pengar kommer olika budskap.

Novartis lanserar nu nya lätttuggade nikotintuggummin med mint- och fruktsmak. I företagets pressrelease säger marknadschefen Magnus Tegström:

”Undersökningar visar att den som vill sluta har dubbelt så stor chans att lyckas om han eller hon använder sig av någon typ av rökavvänjningsprodukt.”

Novartis hänvisar till en sammanställning av många olika undersökningar som SBU, Statens beredning för medicinsk undersökning, gjort.

Samtidigt har Swedish Match låtit Temo fråga 2 750 svenskar, varav 28 procent hade varit rökare men slutat, om hur de lyckats sluta röka.

Den undersökningen visar att bara nio procent haft hjälp av nikotinersättningsmedel. 74 procent slutade på egen hand och 17 procent började snusa i stället.

Swedish Match tror att skillnaden i resultatet beror på att de själva bara tagit med dem som hållit upp med rökningen under ett helt år.

– Rökavvänjningsprodukter är anpassade för att användas i tre månader. Men efter tre månader tycker inte vi man kan räkna någon som rökfri, säger Mikael Arnebert, pressansvarig på Swedish Match.

Det är inte konstigt att Swedish Match försöker visa att snus hjälper. För två år sedan sålde de av sitt cigarettinnehav och koncentrerar sig nu på ”rökfri tobak”, snus. Och hela 53 procent av snusarna är gamla rökare.

Hans Gilljam är chef på Centrum för tobaksprevention, Samhällsmedicin i Stockholm.

– Snuset är omtvistat som rökavvänjningsmetod. Man går in i ett nytt beroende och dessutom är de medicinska skadorna dåligt utredda, säger han.

Däremot använder svenskarna mest nikotinersättningsmedel i hela Europa.

– Vi vet att de hjälper, men jag kan inte säga hur mycket, säger Hans Gilljam.

Fler tips:

Första hjälpen för fimparen

Det här händer när du slutar röka – minut för minut

Vill du verkligen sluta röka?

Här är rökdoktor Hans Giljams bästa tips:

Åsa Kristoffersson