– Jag drack tio flaskor vin på ett dygn

Skådespelaren Ulf Larsson är numera nykter alkoholist

HÄLSA

När han söp som värst drack skådespelaren och tv-kändisen Ulf Larsson, 44, över tio flaskor vin på ett dygn.

Idag är han nykter alkoholist sedan 13 år.

På internet har Ulf Larsson funnit en unik möjlighet att hjälpa andra med alkoholproblem.

Ulf Larsson provade att dricka alkohol första gången när han var 15. Upplevelsen var överväldigande och snart blev öl, vin och sprit en central del i hans liv. Innan han hade hunnit fylla 20 drack Ulf i en sådan omfattning att han i princip redan var alkoholist.

– Jag kände mig så mycket bättre när jag var full. Det var lättare att prata och livet blev enklare, säger Ulf Larsson.

I takt med att skådespelarkarriären tog fart ökade också drickandet. Ulf Larsson beskriver den pirrande känslan inför helgens drickande som snart spred sig över hela veckan, om bakfyllor och ångest, smyg och smussel. När han var 25 drack han i perioder upp mot 10 flaskor vin om dygnet.

Blev konfronterad av en vän

Vändpunkten kom när kollegan och vännen Hannes Holm till slut konfronterade Ulf och ställde frågan om hur mycket han egentligen drack.

– Då erkände jag för mig själv att jag var alkoholist.

Det slutgiltiga beslutet att sluta dricka kom när en av Ulf bästa vänner blev påkörd och dog. Kompisen var ute och cyklade och så full att han inte uppmärksammade bilen som dödade honom.

För Ulf Larsson tog det många år att bli av med missbruket. När han var 24 år provade han mediciner mot alkoholism första gången. Men återfall följde på återfall. När han var 30 for han till Finland och opererade in antabus-kapslar i kroppen. Dessa hade gjort honom så fysiskt och psykiskt dålig om han drack att han tvingades hålla sig nykter. Efter nio månader lovade han sig att låta bli spriten också utan antabus och det löftet har han hållit.

Alkoholrådgivning på nätet

Idag varvar Ulf Larsson skådespelarjobbet med alkoholrådgivning på nätet. På medicinsajten doktoronline diskuterar han och alkoholläkaren Olle Wisén från Huddinge sjukhus alkoholism med folk som har alkoholproblem själva eller inom familjen.

– Inte minst tror jag att många barn kan få stor hjälp av sajten. De har ofta ingen att tala med om alkoholproblemen i familjen. Här har de en chans att göra det anonymt, säger Ulf.

Ulf Larssons råd är att tydligt markera för en anhörig eller vän som har alkoholproblem att man känner till saken. Han tror också att en bestämd inställning lönar sig i längden, att se genom fingrarna är bara att underlätta ett fortsatt missbruk.

– Om det är dina ungar som dricker för mycket: Ge dem utegångsförbud! När det gäller alkoholen måste man vara tuff, säger Ulf Larsson.

Vill du diskutera alkoholism med Ulf Larsson? Knappa in på:

www.doktoronline.se

Ulf Larsson har också skrivit en bok om sina alkoholproblem: ”Kvartingen som sprängdes”.

18 TYDLIGA VARNINGSSIGNALER