Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Karolinska sjukhuset och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lör-dal skicka ett mail till: [email protected] aftonbladet.se eller skriv till: Doktorn Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Vad är Ménières sjukdom?

Min husläkare har sagt att min yrsel beror på Ménières sjukdom. Vad är egentligen Ménièrs sjukdom?

Vid Ménières sjukdom drabbas man av attacker av yrsel tillsammans med öronsusningar (tinnitus) och hörselnedsättning. Öronsusningarna och hörselnedsättningen visar sig inte alltid från första början. Ménières sjukdom debuterar vanligtvis i 50-årsåldern men kan börja både tidigare och senare i livet. Sjukdomen anses bero på att hinnsäckar och båggångar i innerörat vidgas på grund av för mycket vätska.

Har jag fått struma?

Fick nyligen svar på mitt ämnesomsättningsprov: TSH 4,9 och T4 9.Första gången jag tog provet var mitt TSH värde 9,7, så det har alltså blivit bättre. Har även gjort en filnålspunktion på halsen och då fick jag till svar att jag hade inflammation i sköldskörteln. Har jag struma?

Struma betyder ordagrant att sköldkörteln är förstorad och säger alltså ingenting om sköldkörtelns funktion. Vid struma kan det alltså vara underfunktion (hypothyreos) eller överfunktion (hyperthyreos) i sköldkörteln. du skriver inte huruvida din sköldkörtel är förstorad eller inte.

Laboratoriediagnostiken vid sköldkörtelsjukdomar innehåller en del fallgropar och värdena förändras över tiden. Det är därför svårt att yttra sig definitivt om de resultat du anger i din fråga.

Även om du inte skriver det antar jag att T4-värdet egentligen var fritt T4, och resultatet 9 betyder då att det är en viss underfunktion i sköldkörteln. Detta stämmer med det första lätt förhöjda värdet för TSH. Du skriver inte vad T4-värdet var när TSH togs första gången.

Hur som helst, provsvaren antyder en lätt underfunktion i sköldkörteln, sannolikt på väg att rätta till sig. Hur detta hänger ihop med svaret på finnålspunktionen går inte att säga utan att ha tillgång till det fullständiga svaret.

Hur botar jag nagelsvampen?

Jag har nagelsvamp på alla mina tånaglar. Det ser hemskt ut. Vad ska jag göra? Är man och 51 år gammal och har haft detta problem över 10 år.

Nagelsvamp kan behandlas med nagellack eller med tabletter som innehåller läkemedel mot svampinfektionen. Vilken typ av behandling man väljer beror på svampangreppets svårighetsgrad. Båda läkemedlen är receptbelagda. Kontakta därför din husläkare så får du besked om vilken behandling som är lämpligast.