AJAJAJ... järnspikar!

Hälsas reporter testar spikmatta

1 av 2 | Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Den nya generationens spikmattor har inte jänsspikar som de traditionella. Men det gör ont ändå tyckte Hälsas reporter.
HÄLSA

Lider du av stress, stelhet eller värk?

Prova att lägga dig på en spikmatta.

Efter den inledande smärtan ger spikarna både lindring och ro.

Den första stunden på spikmattan är nästan outhärdligt smärtsam. Spetsarna drivs genom huden av kroppens tyngd och tycks nå alltför långt in i köttet.

Men redan efter någon minut börjar smärtan klinga av och ersätts av en värmeförnimmelse. Efter ytterligare några minuter känns det som att ligga på en het sommarklippa: hårt och lite skavande, med värmen kanske några grader för hög. Medan tiden flyter undan känns det allt mindre obekvämt och istället infinner sig en behaglig dåsighet.

Nerverna vänjer sig

- Smärtan avtar för att nerverna vänjer sig och endorfin frigörs som blockerar smärtimpulserna. Värmen kommer av att blodkärlen vidgas, säger Laila Zryd-Carlsson, rektor på Komplementärmedicinska högskolan i Malmö, som har forskat om spikmattans effekter i ett drygt år.

Fakirer och trollkonstnärer har i alla tider lagt sig på spikmattor för att utvidga sitt medvetande eller ge en illusion av osårbarhet. En mer okänd aspekt av spikmattan är dess hälsofunktioner. I Ryssland har man faktiskt använt spikmattor i långa tider för deras hälsofrämjande egenskaper, framförallt mot smärtor i rygg, muskler och leder.

Den moderna spikmattan är en vidarutvecklad variant av den klassiska med grova, decimeterlånga spikar.

Numera är mattan av plast och går att blåsa upp, eller av ouppblåsbar väv för mjukt underlag. Ytan är täckt av ringar som är kantade med taggar av några millimeters längd. Genom att lägga sig på mattan stimuleras blodcirkulationen i kontaktområdet, enligt de studier som bedrivits vid Komplementärmedicinska högskolan. Eftersom mattan är mjuk och formbar går den också att lägga runt till exempel en värkande arm.

- Effekten av spikarna kan jämföras med både akupunktur och massage. Den rogivande känslan uppstår antagligen av oxytocin, som också frigörs när man masseras, säger Laila Zryd-Carlsson.

Godkänt av Socialstyrelsen

Användningsområdet för spikmattan, som har godkänts av Socialstyrelsen genom en så kallad CE-märkning, gör den lämplig som ett alternativ eller komplement till massage.

Muskelspänningar, stelhet och värk lika väl som oro och stress sägs kunna behandlas med spikarna.

- Jag tror att en knapp halvtimme på spikmattan några gånger i veckan är lagom. Mattan ska dock inte ersätta vanligt besök hos läkare, terapeut eller sjukgymnast, säger Laila Zryd-Carlsson.

Detta hjälper spikmattan mot

Vill du veta mer?

Johannes Lundborg