Fattar du?

Det här menar vi - egentligen

Foto: JESSICA GOW
HÄLSA

Förstår du din partner rätt eller blir ni ofta osams för att ni

misstolkar varandra?

Lär dig vad orden betyder egentligen.

Situation: Kvinnan kommer hem och är frustrerad för att det är för mycket att göra på jobbet. Hon beklagar sig högljutt inför sin man. Mannen funderar och kommer därefter med en konkret lösning, varpå kvinnan blir irriterad och arg - på mannen.

Förklaring: Kvinnan söker inte efter någon lösning på jobbproblemet, hon vill bara ventilera det, få tröst och bearbeta det genom att prata med sin partner.

Lösning: Lyssna bara, finns där som ett stöd när hon bearbetar problemet. Men försök inte lösa det åt henne.

Situation: Paret sitter i soffan framför tv:n och plötsligt börjar kvinnan berätta om en vän som nyss har fått barn. Mannen hummar bara till svar, vilket gör att hon inte tror att han bryr sig om det hon säger.

Förklaring: Om mannen bara hummar instämmande visar han att han lyssnar, men kvinnan tolkar ofta hummandet som att han är ointresserad. Mannen i sin tur tolkar en kvinnas hummande som att hon håller med honom, fast hon i själva verket bara visar att hon lyssnar.

Lösning: Var tydligare mot varandra och visa att du verkligen lyssnar men säg till om du inte håller med. Var uppmärksam på din partner.

Situation: En man och en kvinna är ute och åker bil, och kvinnan frågar om han inte skulle tycka att det vore gott med kaffe. "Jo, det vore det", svarar mannen. Men när de senare åker förbi ett café stannar inte mannen, varpå kvinnan ilsket frågar varför. "Men, säger mannen förvånat, du sa ju inte att jag skulle stanna?"

Förklaring: Män är ofta mer konkreta, medan kvinnor antyder och tycker att deras partner ska förstå exakt vad de menar och vill.

Lösning: Var konkret, säg vad du vill och tro inte att din partner kan förstå dina antydningar. Fråga om det är något du undrar över.

Situation: Mannen har varit otrogen, men paret bestämmer sig ändå för att försöka igen, eftersom de älskar varandra. Kvinnan kan inte låta bli att ta upp otroheten om och om igen, det gör mannen irriterad, helst vill han glömma och gå vidare, som de hade bestämt.

Förklaring: Kvinnor vill diskutera problem som finns, även om det inte går att lösa, det är ett sätt att bearbeta händelsen. Män däremot föredrar ofta att "lägga locket på" och glömma det som hänt.

Lösning: Försök att mötas halvvägs. Prata om problemet och kom fram till en lösning, men fortsätt inte att älta det.

Situation: Mannen klagar på att kvinnan köpt en ny soffa utan att fråga honom om råd. Kvinnan blir ledsen och tycker att det känns som om han kritiserar hela hennes person.

Förklaring: Om en man kritiserar en kvinna för hennes åsikt eller för någonting hon har gjort, tror hon ofta att han inte älskar henne längre, eller att det är problem i relationen, medan mannen bara ville tala om att han inte höll med i det hon sa eller gjorde just då.

Lösning: Man måste kunna ha olika åsikter om saker och ting. Fråga vad din partner menar istället för att gå och grubbla.

Situation: Mannen kommer hem med blommor. Kvinnan tackar, men tycker att han istället någon gång kunde säga "jag älskar dig" eftersom hon alltid gör det. Hon blir osäker och undrar om hans känslor inte är lika allvarliga som hennes.

Förklaring: Många män har svårt att säga vad de känner, utan föredrar att uttrycka sina känslor med handlingar, medan kvinnor är bättre på att uttrycka sina känslor med ord.

Lösning: Har du svårt att säga vad du känner med ord, berätta det, det tar bort missförstånd och osäkerhet.

Experten kommenterar:

Petra Holm