"Svampen lindrar min migrän"

Marja dricker en kanna te varje morgon

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
Svampen minskade smärtan. Marja Lassila-Perona har lidit av svår migrän i 15 år. Nu har smärtorna minskat tack vare svampen lingzhi.
HÄLSA

Marja Lassila-Perona, 42, har lidit av migrän i över femton år.

För tre månader sedan började hon dricka ett te gjort på lingzhi mot besvären.

Preparatet har ännu inte botat henne, men anfallen har stadigt blivit allt svagare.

Först var det ginseng, gingko biloba och alger.

Nu är det mirakelsvampen lingzhi som ska bota våra sjuk-domar och göra oss piggare.

Preparatet finns att köpa på internet och snart också i hälsokosthandeln.

När migränen drabbar henne blir Marja Lassila-Perona totalt handlingsförlamad i upp till fyra dagar. Det börjar med spänningar i axlarna som kryper uppåt och kulminerar med yrsel och illamående som omöjliggör jobb eller annan verksamhet.

- Jag får ett sådant tryck inifrån ögat att det känns som om det ska tryckas ur sin håla, säger hon.

Själv är hon säker på att problemen uppstod vid en omfattande tandlagning 1985, då flera av hennes tänder fylldes med amalgam. Sedan dess har hon haft regelbundna migränanfall två gånger i månaden. Problemen lindras om hon tar kraftiga värktabletter som Imigran, men det krävs att hon tar dem i tid för att de ska hjälpa.

Svampen lingzhi kom hon i kontakt med via sitt jobb. En leverantör som hörde om hennes problem rekommenderade henne att prova svampen.

- Migränanfallen kommer fortfarande, men de blir lindrigare för varje gång. Senaste gången räckte det med en Imigran. Normalt tar jag tre-fyra, i värsta fall sex-sju.

Marja brygger en kanna te varje morgon som hon dricker ur under dagen. Utöver biverkningar i form av huvudvärk i en vecka, har teet bara inneburit ökad törst.

- Men det tycker jag är bra. Nu dricker jag ordentligt med vatten, förut slarvade jag, säger hon.

Förhoppningen är att migränen ska försvinna helt.

- Jag har inte sett någon dokumentation om lingzhis effekter mot migrän, men det utesluter inte att den funkar, säger docent Carl Dahlöf på Migränkliniken i Göteborg.

Lingzhi har använts i öst i flera tusen år

Anses ha många bra effekter

Bästa sajterna om lingzhi

Lingzhi (Ganodermal Lucidum) växer naturligt i Kina, men odlas numera också på andra håll i Asien och USA.

Även känd under det japanska namnet Meishi. Förr i tiden var svampen reserverad för kejsaren som ett livselixir. Svampen sägs vara vitaliserande och balansera kroppens olika funktioner, varvid diverse sjukdomsymptom försvinner.

Vill du veta mer om lingzhi? Titta på internet med hjälp av sökmotorerna Yahoo, Alta vista, Lycos eller andra sökmotorer. Skriv lingzhi eller meishi i sökrutan.

Johannes Lundborg