- Jag har fått ett helt nytt liv

Yvonne, 44, blev av med värken när gallblåsan togs bort

HÄLSA

En sommarnatt för tre år sedan vaknade Yvonne Burehäll, 44, plötsligt med fruktansvärda magsmärtor.

- Jag försökte stiga upp ur sängen. Men det gjorde så ont att jag var nära att svimma av, säger hon.

Yvonne hade drabbats av sitt första gallstensanfall.

Nu har hon opererat bort gallblåsan och gallstensbesvären är borta.

Så minskar du risken för gallbesvär

Foto: MÅRTEN SVEMARK
I nästan tre år gick Yvonne Burehäll med molande magvärk, diarréer och illamående innan hon fick rätt diagnos. I dag är Yvonne bitter över att hon fick lida ett år i onödan för att läkaren inte gav rätt diagnos.

- Det känns som om jag fått ett helt nytt liv. Jag har blivit av med den molande magvärken, som jag lärt mig leva med, liksom illamåendet och påfrestande diarréer, säger Yvonne Burehäll.

Hon kunde njuta lite av julmaten.

- Jag prövar mig fram. Jag äter inte det allra fetaste. Jag är också försiktig med råa grönsaker och frukter.

Förvarnad inför anfallet

Yvonne var lite förvarnad när hon fick första anfallet. Några år tidigare hade hon undersökt hjärtat med ultraljud. Man fann då även att hon hade två stenar i gallblåsan. Hon hade då aldrig tidigare haft gallbesvär.

- Om jag fick ont i magen framöver så kunde det röra sig om ett gallstensanfall, sade man.

Hon hade dock inte kunnat föreställa sig hur svår smärtan kan vara vid ett akut anfall.

- Det gjorde så ont att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Jag kunde varken gå, ligga eller sitta, kändes det som. Smärtan släppte först efter ett par timmar när jag lyckats få i mig några värktabletter, berättar hon.

Kvällen innan hade Yvonne ätit en halv påse chips och några deciliter körsbär.

- Jag tror att det var kombinationen chips och körsbär som utlöste anfallet.

Efter det hade hon ytterligare några enstaka mindre gallstensanfall, bland annat en gång när hon ätit rökt böckling.

- Jag var då samtidigt mycket stressad. Det verkade som om stress förvärrade besvären. Men det var då inte aktuellt med operation. Anfallen var för få för det, säger hon.

Problem med illamående

För drygt ett år sedan började hon dock må illa och fick problem med diarréer.

- Det förvärrades i höstas. Jag kunde inte behålla någon mat och minskade kraftigt i vikt.

Yvonne Burehäll hade då sökt läkare för diarréerna och illamåendet. En granne till Yvonne hade läst i en läkarbok att hennes symtom kunde röra sig om gallstensbesvär. Läkaren menade dock först att tarmbesvären inte hade samband med gallsten. Hon undersöktes med gastroskopi. Ett rör förs ner genom halsen, magsäcken och tarmen. Men man fann inga förändringar.

- Man testade också om jag hade nedsatt tolerans mot laktos (mjölksocker) eller inte tålde gluten (ämne i sädprodukter).

Yvonne fick diagnosen colon irritabile (irriterad tjocktarm, kallas numera IBS - Irritable Bowel Syndrome). Det var dock fel, visade det sig.

- Jag tvingades till slut åka till akuten på grund av de fruktansvärda diarréerna. Där misstänkte man att gallblåsan var inflammerad.

Opererade bort gallblåsan

I slutet av november opererades gallblåsan bort med två större och två mindre gallstenar. Yvonne återhämtade sig snabbt.

- Mina besvär är nu helt borta. Jag är mest bitter över att läkaren först inte ville lyssna på mig när jag misstänkte sambandet mellan diarréerna och gallsten. Jag fick lida nästan ett år i onödan, känns det som. Det var min granne som ställde rätt diagnos. Det känns lite snopet.

Gallsten - en dold folksjukdom

Ann-Cathrine Björnör Carlsson