Fråga tränaren

HÄLSA

Tommi Lindqvist är licensierad personlig tränare och Hälsas egen träningsexpert. Har du frågor om träning och motion skicka ett mail till: fraga.halsa @aftonbladet.se eller skriv till: Tränaren, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm. Berätta gärna om din vikt, ålder och träningsvanor för bästa svar.

Hur ska jag hinna träna?

Jag är en tjej på 24 år. Jag är i och för sig ganska normalviktig, men tyvärr otränad. Mest på grund av att jag har långa arbetsdagar och inte riktigt hinner med träningen. Har du några enkla träningstips som inte är för tidskrävande och som ger synliga resultat?

Eftersom dina arbetsdagar är så långa tycker jag att du ska undersöka möjligheten att träna under lunchen. Under vinterhalvåret är det lämpligt att träna på gym. Börja med 2 - 3 gånger/vecka och ca 30 minuter åt gången.

Mitt förslag är att du testar gymtriathlon. Börja med trappmaskinen, sedan cykling för att avsluta med att jogga på löpband. 10 minuter av varje gren blir totalt 30 minuter omväxlande träning.

Lycka till!

kan jag bli en bra sprinter?

Jag är en tjej som är 14 år och väger 50 kg. Jag tränar fotboll, jazzdans och springer ofta 2-3 km. Kan jag bli en bra sprinter på 100, 200 eller 400 meter? Eftersom jag bara är 160 cm lång och nu slutat växa undrar jag om det finns någon chans för mig att bli riktigt bra.

Träningen du bedriver i dag kan göra dig till en hyfsat bra sprinter. Distansen som passar bäst med dagens träning är 400 meter. Jag tycker att du ska minska på fotbollsträningen till förmån för sprinterträning.

Kontakta en närliggande förening via svenska friidrottsförbundet på telefonnummer 08-587 721 00.

Kroppslängden är inte avgörande för hur bra du lyckas, men däremot att ha en hög andel snabba muskelfibrer och en avslappnad löpteknik.