Musselolja lindrar värk i lederna

Naturligt alternativ utan biverkningar

HÄLSA

En musselolja från Nya Zeeland har visat sig lindra flera olika ledsjukdomar på naturlig väg.

- En viktig fördel med extraktet är att det inte ger några biverkningar, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Sune Janssons testade musseloljeextrakt för att sänka blodfetterna. Det fungerade bra.

Oväntat nog lindrades samtidigt knäsmärtorna han haft i flera år.

Foto: BÖRJE THURESSON
Två i en. Sune Jansson, 73, åt musselextrakt för att sänka fettsyrorna i blodet, han blev av med ledsmärtan i knäna på köpet.

De som lider av folksjukdomarna reumatism och artros, ledförslitning, har ofta svåra smärtor, problem att röra sig och har svårt att gripa med händerna.

Sjukdomarna behandlas vanligtvis med olika mediciner, sjukgymnastik och operationer.

Ger inga biverkningar

Nu har det kommit ett naturligt alternativ, ett extrakt från den grönläppade musslan som lever i fjordar vid Nya Zeelands kust. Den grönläppade musslan har använts i århundraden av maorierna, landets ursprungsbefolkning, mot just ledbesvär.

Forskarna undersökte

Men det var först på 1970-talet som forskarna började undersöka musseloljans effekter i olika kliniska studier.

Till en början gav forskningen blandade resultat, men en skotsk studie från 1980-talet bekräftade de positiva effekterna av musseloljan.

I studien ingick 66 försökspersoner som led av ledgångsreumatism eller artros. 68 procent av reumatikerna fick bättre gripstyrka och lättare att gå. Smärtan och stelheten minskade.

39 procent av deltagarna i artrosgruppen fick motsvarande resultat. I senare studier med förbättrade extrakt har siffrorna ökat till 76 respektive 70 procent.

- Vi har ingen erfarenhet av musseloljan, men är intresserade av fettsyror i allmänhet. De minskar bevisligen inflammationssymptomen, även om inte sjukdomen botas, säger överläkare Bo Ringertz på reumatologen vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Musseloljans lindrande egenskaper beror på en unik kombination av mättade och omättade fettsyror samt en rad andra ämnen. De viktigaste är antioxiderande karotenoider och så kallade polyfenoliska ämnen.

Dubbel effekt

Effekten av musseloljan är dubbel.

De antiinflammatoriska ämnena motverkar svullnader i lederna och fettsyrorna gör också cellmembranen smidigare.

Extraktets egenskaper gör att det också kan vara användbart inom andra sjukdomsområden.

- Nya rön visar att musseloljeextraktet även kan lindra astma, som också är en inflammatorisk sjukdom. Dessutom förebygger extraktet sannolikt hjärt- kärlsjukdomar, säger Magnus Nylander.

För ett år sen var Sune Jansson, 73, med i en studie som handlade om hur extraktet sänker fettsyror i blodet. Under försökets gång lämnade han blodprover och fick svara på frågor om han känt några andra effekter av musseloljan.

- Då drog jag mig till minnes att jag inte haft ont i knäna en enda gång under provtiden, säger han.

Sune Jansson har motionerat så länge han kan minnas och känner sig trots sin höga ålder aldrig sjuk. Knäproblemen uppstod ironiskt nog under ett träningsuppehåll, för sju-åtta år sedan.

Fick en muskelbristning

- Jag fick en muskelbristning i vaden när jag sprang och fick ta det lugnt ett tag. Det var efter det som knäna började värka, när jag var ute och gick med hunden.

Sune tror att smärtorna beror på att knälederna helt enkelt blivit utslitna efter ett långt aktivt liv. Några mediciner har han dock inte velat ta mot sina besvär.

- Nej, jag tycker att kroppen ska få sköta sig själv så länge det går, säger han.

Sune känner att han blev permanent förbättrad av den tre månader långa kuren.

- Extraktet är ingen vanlig medicin med biverkningar. Det känns mer som att äta vitamintabletter, tycker jag, säger Sune.

Sune blev av med sin värk i knäna

Johannes Lundborg