Fettsugning hjälper mot diabetes

1 av 2 | Foto: Sharon Y Giese
FÖRE
HÄLSA

Det är inte enbart fåfängt att låta fettsuga sig, utan hälsosamt också. Nya amerikanska undersökningar visar att fettsugning hjälper mot diabetes.

- Mina patienter fick drastiskt minskade insulinnivåer efter fettsugningen, säger plastikkirurgen och biokemisten Sharon Y Giese i New York.

Många bantar halva livet, bara för att öka i vikt resten av tiden. Resultatet är att vi blir fetare och fetare. Snabbmat, för mycket fett och för lite motion har skapat ett samhälle där hjärtsjukdomar och diabetes ökar också i unga åldrar.

- Det finns inte många effektiva sätt att tappa vikt på - och sedan hålla kilona borta. Men fettsugning är ett av dem, säger plastikkirurgen och biokemisten Sharon Y Giese, assisterande professor vid SUNY Downstate College of Medicine i Brooklyn, New York.

Symptomfria efter fettsugning

I åratal har fettsugning ansetts som en ren skönhetsoperation. Nu får fettsugningen upprättelse i en studie bekostad av den amerikanska hälsoorganisationen National Institutes of Health. Tidiga studier, som utförts av Sharon Y Giese, pekar på att både blodtrycket och nivåerna av insulin, det hormon som styr blodsockernivåerna, sjunker vid fettsugning.

- Åtta av mina först undersökta fjorton patienter hade förstadier till diabetes. Samtliga blev helt symptomfria efter fettsugningen.

De 14 kvinnliga patienterna följdes under ett år och hade 15 till 20 kilos övervikt före fettsugningen. I genomsnitt avlägsnades sex-sju kilo fett per patient.

- Jag var intresserad av att undersöka hur kroppen skulle förändras av så kraftig fettsugning, säger Sharon Y Giese.

- Patienterna minskade två klädstorlekar och 10 centimeter i midjan. Efter ett år hade två gått upp i vikt, de övriga hade till och med gått ned. Över hälften hade fått en ökad ämnesomsättning. Alla hade normalt blodtryck och insulinnivåer ett år senare.

Vuxendiabetes, även kallad diabetes typ 2, är direkt kopplad till övervikt. Sjukdomen börjar med att ett slags motståndskraft mot insulin byggs upp i kroppen. Bukspottkörteln producerar gott om insulin, men kroppen kan inte känna igen och utnyttja insulinet ordentligt. Mängden blodsocker ökar drastiskt i kroppen och då kan diabetesen bryta ut.

Påverkar ämnesomsättning

Än vet ingen riktigt varför patienter som fettsugits antingen behåller sin nya vikt eller går ned ytterligare utan att ändra matvanor.

- Det enda vi är riktigt säkra på är att fettsugning påverkar insulinets ämnesomsättning.

Nu pågår en studie av tio patienter som antingen är diabetiker, eller har förstadier till diabetes.

- Först tittade vi på fertila kvinnor. Nu undersöker vi kvinnor som nått eller passerat klimakteriet, eftersom just de har svårt att gå ned i vikt. Många i studien har bantat i 20 år utan att lyckas. Då är fettsugning effektivt, särskilt om de börjar motionera också.

Doktor Giese vill inte operera bort så mycket som 6-7 kilo fett på någon som inte är rejält överviktig.

- Man ska ha runt 20 kilos övervikt för att ta bort så mycket fett. Det allra bästa är om patienten själv kan minska 2,5-5 kilo före operationen. Efter det minskar ämnesomsättningen, och kroppen börjar förlora för mycket muskelmassa. Då är det dags att sätta in fettsugningen. Själva läkeprocessen gör att kroppen ökar ämnesomsättningen igen.

Charlotte von Proschwitz