Dyra drycker ger lite ork

...fast energidryckerna kan dopa elitidrottare

Foto: Mikael Gustavsen
GER DIG VINGAR - ELLER? I reklamerna framställs energidrycker som rena mirakelmedel. Hälsa har tittat närmare på hur de egentligen påverkar kroppen.
HÄLSA

Får man vingar av Red Bull som reklamen säger?

De nya energidryckerna gör sitt segertåg över Sverige. Men håller de vad de lovar?

Hälsa har granskat hur de påverkar kroppen i verkligheten.

Gemensamt för alla energidryckerna är att de innehåller koffein, socker och olika vitaminer. Dessutom innehåller de ofta andra ingredienser som taurin, ginseng och guarana. Enligt producenterna lämpar sig energidryckerna vid alla tillfällen då kroppen behöver ytterligare energi.

- Det är uppenbart att dryckerna ger en kick. Men effekten beror till största del på att de innehåller koffein och snabba sockerarter, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Socker blir energitillskott

Koffein- och sockerinnehållet i en burk energidryck motsvarar ungefär en kopp kaffe med sju till åtta sockerbitar. I energidryckerna fungerar socker som energitillskott, medan koffein stimulerar centrala nervsystemet och höjer vakenhetsgraden. I höga doser har koffein också visats ha effekt på den fysiska prestationsförmågan.

- I synnerhet kan koffein efter långvarigt arbete stärka kroppens fysiska prestationsförmåga, säger Magnus Nylander.

Elitidrottare riskerar doping

Men elitidrottare som dricker koffeinhaltiga drycker riskerar att åka fast för dopning, eftersom substansen vid höga halter i kroppen är dopningsklassad. Riks-idrottsförbundet råder också idrottare att vara försiktiga med koffeinintaget.

Magnus Nylander är dock mer skeptisk till om övriga ämnen som ingår i energidryckerna på kort sikt bidrar till en energikick.

- Ginseng exempelvis har främst visat sig ha effekt på fysisk och mental prestationsförmåga vid långvarig användning. Alla människor svarar inte heller på ginseng. Vad beträffar taurin är det möjligt att den kan ha en kombinationseffekt tillsammans med socker och koffein, men i så fall tror jag att effekten är marginell.

Hur ställer du dig till användande av energidrycker i allmänhet?

- Energidryckerna fyller en funktion när man vid enstaka tillfällen behöver en snabb energikick, exempelvis när man ska köra bil långa sträckor. Men de är inga drycker som man bör dricka för jämnan.

- Det är viktigt att energidryckerna inte går ut över vanligt näringsintag.

- Och jämför man med vad en kopp kaffe med mycket socker kostar, är energidryckerna betydligt dyrare.

5 ingredienser i energidrycker

Carl-Magnus Hake

ARTIKELN HANDLAR OM