Drömmen om ett sexpack

Manlig träningshysteri

HÄLSA

Den senaste tidens träningshysteri bland tjejer har nu även drabbat killarna. Nya rön visar att träning kan leda till missbruk. I en nyutgiven bok beskrivs den manliga kroppsfixeringen – adoniskomplexet.

Foto: Thomas Johansson

M ycket har hänt med det manliga kroppsidealet sedan Johnny Weissmuller gjorde debut i Tarzanfilmerna i början på 30-talet. Leksaksdockor som Batman, Mr Spock och Ken har svällt betänkligt över bringan de senaste tjugo åren. Med leksaksindustrins goda minne. I dag skall du helst se ut som en nyduschad Brad Pitt, tänka på vad du äter och träna dig till rutor på magen – sexpack – för att vara rätt.

Hysterin kan leda till kroppsfixering eller adoniskomplexet där spegeln blir din bästa vän och du aldrig blir nöjd med din muskeltonus. Göran Kenttä som doktorerar i överträning vid psykologiska institutionen på Stockholms Universitet berättar:

– Anorektiker som tittar sig i spegeln ser inte att de är smala. En person med adoniskomplex, eller vad vi kallar megarexi, ser inte att deras muskulatur är stor. De tror att de är mycket mindre än vad de i själva verket är. Deras kroppsuppfattning är skev och i sin tro att de är för små bygger de på sig ännu fler muskler.

Att adoniskomplexet överhuvudtaget existerar som fenomen tror läkarna Harrisson Pope, Katharine Philips och sociologen Robero Olivardia, beror på den kvinnliga frigörelsen. I sin nyutgivna bok, The Adoniskomplex, beskriver de att ju mer frigjorda kvinnorna blivit i världshistorien desto mer har bröstmuskulaturen svällt hos män. Killarna tvingas blåsa upp sig som orrar i en pardans för att bevisa sin maskulinitet – att de faktiskt skiljer sig från kvinnorna.

I samma veva som kvinnorna brände sina behåar i början på 70-talet startade en boom av manliga penisförlängningar i USA. Först 1977 tilläts både manliga och kvinnliga elever studera tillsammans på universiteten i USA. Ett år senare slog de manliga stripporna, Chippendales, igenom världen över. Calvin Klein var först med reklam riktad till män i början på 90-talet. Och 1993 gick de manliga fotomodellerna, för första gången, om de kvinnliga modellerna i att exponera sig halvnakna i amerikanska modemagasin. Mobiltelefoner, parfymer, klockor, allt säljs med välbyggda manskroppar á la Marcus Schenkenberg.

Det är lätt hänt att tro att man måste se ut på ett speciellt sätt för att duga. Det är lätt att trilla dit. Träningen tar över livet och man är inte nöjd med sin kropp. Göran Kenttä berättar att det är lätt att gå över gränsen för vad kroppen tål och då blir träningen värdelös.

– Effekten blir den motsatta mot det man vill uppnå. Låter man inte kroppen vila och återhämta sig kan inte kroppen tillgodogöra sig träningen. Det är svårt att generalisera, men man ska i varje fall ha en hel vilodag per vecka om man håller på med tävlingsidrott.

–Är man uppe i 15–20 pass i veckan är man illa ute, berättar han.

Undersökningen som det amerikanska forskarteamet gjort visar att kvinnor i själva verket hellre föredrar killar som mer ser ut som Leonardo DiCaprio eller latinokungen Ricky Martin i kroppen. Medan killar med adoniskomplex tror att kvinnor gillar killar som ser ut som Arnold Schwarzenegger, Rambo eller Jean-Claude Van Damme.

– Du tappar omdömet helt enkelt. Det är som vilket missbruk som helst. Har det gått så långt att din träning dessutom går ut över din social gemenskap då behöver man professionell hjälp, berättar Göran Kenttä.

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM