– Det är en utmaning

Kalle har styrketränat sen han var 15

HÄLSA

Kalle Lundgren, 20, jobbar som personlig tränare på nJoy i centrala Stockholm. När han var 15 år gammal började han styrketräna på allvar:

– Jag tränar för att bli snygg.

När Kalle Lundgren var 14 år gammal tog han 50 kilo i bänkpress. Det var alldeles för lite tyckte han, när han sneglade på de andra killarna i styrketräningslokalen. De flesta orkade lyfta betydligt mer.

– Det var den utlösande faktorn för mig. Jag hade svårt att acceptera att jag bara tog 50 kilo i bänkpress. Samtidigt började jag träna styrketräning för tidigt. På det gymmet jag jobbar nu har vi en åldersgräns på 16 år.

– Jag gillar att träna för att jag tycker om att kunna skulptera min kropp. Det är en utmaning på något sätt.

Kalle Lundgren tränar 10 – 15 pass i veckan, vilket är lika mycket i timmar. Han tycker att han har distans till sitt tränande. Och han vill inte påstå att han är fixerad vid sitt utseende.

– Jag vet hur jag skall sköta min kropp och vet att det inte är någon idé att träna för mycket. Kroppen måste vila också. I mitt jobb träffar jag ibland killar som bara vill bli större. Då måste man säga ifrån. Det är gympersonalens skyldighet att försöka hjälpa en person som ligger i riskzonen.

Han vet om att det förekommer droger inom gymkulturen.

– Jag har aldrig blivit erbjuden att ta droger. Det är främst på hardcoregymmen dvs källargymmen som man hör talas om att det cirkulerar droger.

– Jag skulle inte kunna titta mig själv i spegeln och veta att ’det här har jag inte åstadkommit av egen kraft utan med hjälp av fusk’, säger han.

Kalle Lundgren erkänner att mycket av hans liv kretsar kring hur kroppen ser ut och i början var hans mamma lite orolig.

– Men nu har hon nog insett att jag lever ett hälsosamt liv, säger han.

Agneta Elmegård