Fråga Psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected] eller skriv till: Fråga Psykologen,

Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Vad kostar ett psykologbesök?

Jag har en fobi som jag lider av och som jag skulle vilja tala med en psykolog om. Min fråga är vad psykologhjälp kostar? Ersätts det av landstinget som vanlig sjukvård? Måste man i sådant fall ha en remiss från distriktsläkare?

Börja med att söka hos din psykiatriska öppenvårdsmottagning (adress finns på blå sidorna i telefonkatalogen). Om möjligheten finns att du kan få behandling där är kostnaden oftast under 100:-. Om de inte kan erbjuda dig hjälp finns möjligheten att bli remitterad till privatpraktiserande psykolog/psykoterapeut. Kostnaden är i det fallet detsamma för dig. Om du inte kan få ersättning varierar kostnaden mellan 600 och 1000:-. I vissa fall kan även arbetsgivaren eller försäkringskassan bekosta en behandling.

Varför är just jag singel?

Jag har just varit ute med mina kompisar på jobbet. Alla av dom har pojk/flick vän men jag är singel. Har varit det i hela mitt liv, är nu 29. Jag känner mig som ett släptåg till dom andra och mår inte bra av detta. Har egentligen ingen att prata om detta med, ingen som förstår i alla fall.

När man är singel och vill ha en partner så tolkar man det oftast så att man är den enda som inte är tillsammans med någon. Detta stämmer oftast inte. Om du känner dig som ett släptåg till de andra, försök att även hitta andra kanaler att träffa människor på, t ex genom kurser. Det finns även föreningar för personer som är singel och vill träffa någon. Fortsätt dock att även umgås med dina vänner och om du verkligen tittar dig runt så kommer du att se att du inte är den enda som är singel.

Varför är jag så nervös?

Jag har ett problem, jag är nämligen konstant nervös. Jag hatar t ex att åka buss, jag blir jättenervös och rädd för att jag t ex skall glömma bort att "plinga"! Det är sådana småsaker i sådana i regel simpla situationer som gör att jag är spänd och nervös för egentligen ingenting! Vad kan detta bero på?

Vad olika problem beror på är omöjligt att svara generellt på. Man får istället se vad som gör att de vidmakthålls. Om man t ex har tankar på att man aldrig får göra något fel så går man och spänner sig hela tiden därför att risken finns att saker och ting kan bli fel. Ett exempel du ger är att glömma plinga vid hållplatsen och då få åka för långt. Det du kan göra är att vid varje tanke du får som är ”jag måste?” tänka på vad som skulle hända om du missade det och om det är så farligt. Du kommer förmodligen på att du stressar upp dig för många onödiga saker.