"Jag är allergisk mot vitlök"

Tv-hallåan Alicia Lundberg blev plötsligt allergisk

1 av 2 | Foto: Rikard Laving
huvudvärk av lök. "Det kändes som om skallen delades i två halvor när jag åt vitlök", berättar före detta programledaren Alicia Lundberg.
HÄLSA

Radio- och tv-profilen Alicia Lundberg, 67, njöt av vitlök innan allergin drabbade henne.

Nu kräks hon och får våldsam huvudvärk av en enstaka klyfta.

Alicia Lundberg är allergisk mot smink och alla typer av smycken, men tål nästan all mat. Hon är inte pollenallergisk. När hon för femton år sen drabbades av huvudvärk efter en middag hos bekanta, trodde hon först att hon hade druckit för mycket vin.

- Men nästa gång jag åt vitlök kändes det som att skallen delades i två halvor. Då förstod jag vad värken berodde på, säger hon.

Alicia Lundberg hade jobbat som tv-hallåa och radiopratare under flera decennier när hon pensionerade sig 1995. Hon har också uppmärksammats för sitt engagemang för Rwandas gorillor och dokumentärfilmen "Möten med bergsgorillor". Hon har rest mycket och bott utomlands.

- När jag är ute och reser lär jag mig omgående vad vitlök heter på landets språk. Sen kollar jag att maten inte innehåller löken, säger Alicia.

Allergi i flera släktled

Både Alicia Lundbergs mamma och två av Alicias tre döttrar är allergiska mot vitlök. Symptomen är tydliga: när de äter vitlök får de huvudvärk och sömnproblem.

- Jag talade med en läkare om besvären. Han jämförde symptomen med att vissa är allergiska mot penicillin, eftersom vitlöken är en stark medicinalväxt, säger Alicia Lundberg.

Åtta tecken på Vitlöksallergi

Läs mer på internet

Onödigt testa vitlöksallergi med blodprov

Johannes Lundberg