Så får du tillbaka ditt hår

Gunnars lugg kommer från nacken

HÄLSA

För många är det en chock att tappa håret.

Depression och till och med självmordstankar förekommer. Men i dag behöver nästan ingen bli flintskallig som inte vill. Varje år får 2 000 svenskar tillbaka sitt hår genom hårtransplantation.

Gunnar Lindblad, 33, har transplanterat sig tre gånger. Sammanlagt har han fått 5 303 hårlökar flyttade från nacken till hjässan för att få en bättre lugg. Och priset? 50 000 kronor.

– Jag tycker att det är värt det. Dyra tekniska prylar som tv och musikanläggningar går sönder efter några år. Men mitt hår kommer jag att ha glädje av tills jag fyller 80, säger Gunnar Lindblad.

Bara 22 år gammal såg Gunnar att han började bli tunnhårig. Ingen vidare upptäckt för en glamrockare som spelade elgitarr i ett band och hade pudelfrisyr. Till en början bet han i det sura äpplet och anpassade frisyren till gällande förutsättningar år efter år. Beslutet att ta tillbaka kontrollen över sitt hår fattade Gunnar hemma hos sin farmor för två år sedan.

– Farmor visade ett fotografi på mig som liten där jag hade hår. Det är ju så där jag ska se ut tänkte jag, säger Gunnar.

Helt sonika loggade han in sig på nätet och sökte på ordet ”hårtransplantation”. Sedan flera år tillbaka hade Gunnar använt sig av medlet Regaine och tyckt att det fungerat bra.

Men varför skjuta med krut när det finns tungt artilleri resonerade Gunnar. Träffen blev Medica Klinik i Stockholm som är en av Sveriges äldsta och mest meriterade kliniker vad gäller hårtransplantationer. Han bokade tid för en gratis konsultation och väl där bestämde han sig blixtsnabbt.

– Jag tvekade inte en sekund över att göra ett kirurgiskt ingrepp. Jag var bara överlycklig över att jag skulle få tillbaka mitt hår. Men jag var inte ute efter att återställa glamrockfrisyren, säger Gunnar.

För två och en halv månad sedan gjorde Gunnar sin senaste transplantation. Därför är han för tillfället lite tunnhårig längst fram i hårfästet

– Operationen skrämmer iväg många av de egna hårstråna eftersom man får en ökad blodgenomströmning i hårbotten. Men efter några månader kommer de tillbaka, tillsammans med de transplanterade. Då blir det mycket och tjockt, väldigt fort.

Många som blir tunnhåriga bryr sig inte om det. Men för Gunnar är utseendet viktigt. Han säger själv att han är fåfäng och gärna står länge framför spegeln. Men även andra saker har påverkat honom att ta steget fullt ut och göra en transplantation. Speciellt kommer han ihåg ett tillfälle när han var ute på krogen och en av hans kompisar fick en komplimang för sitt fina hår.

– Det där har inte jag hört på femton år kommer jag ihåg att jag tänkte. Det är klart att det kändes trist, säger Gunnar.

Gunnar tycker att det går att jämföra en man som gör en hårtransplantation med en kvinna som gör en bröstförstoring.

– Som kvinna får du inte en snyggare eller bättre man bara för att du gör brösten större. Men du mår bättre själv och får bättre självkänsla.

Allt är dock inte frid och fröjd med en hårtransplantation. De första dagarna efter operationen svullnade Gunnar upp över näsan och pannan och hans hårbotten såg ut som ”slaktavfall”, som han själv uttrycker det. Men med keps och solglasögon gick det mesta att dölja och efter en vecka såg han helt normal ut igen. På det hela är Gunnar mycket nöjd med sina transplantationer som han tycker ger ett mycket naturtroget intryck.

– Jag träffade en kompis som jag inte sett på flera år för ett tag sen. Han tyckte att jag såg annorlunda ut, men kunde inte fatta vad jag gjort. Jag var tvungen att berätta att jag gjort en hårtransplantation. Det är det bästa bevis man kan få på att det faktiskt fungerar, säger Gunnar.

Hår på bröstet?Då blir du skallig

Robert Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM