3 kirurgiska metoder för hårets skull

Hårtransplantation: Ger evigt växande hår

HÄLSA

I dag syns det inte om du har genomgått en hårtransplantation. Resultatet blir extremt naturtroget och misslyckade ”rotborstfrisyrer” efter en transplantation à la Elton John är ett minne blott.

Skillnaden är att man i dag kan transplantera hårlök för hårlök. För tio år sedan stansade man ut små pluggar av hår från nacken som sen placerades ut gruppvis.

Lämplig: För alla, både män och kvinnor, som lider av håravfall.

Pris: Ett normalstort ingrepp kostar 18 000 kronor.

Bedövning: Lokalbedövning

Fakta: Vi har åtta gånger tätare med hår i nacken och vid öronen än uppe på hjässan, detta utnyttjas vid en transplantation. En donationsbit ungefär lika stor som ett lillfinger rakas rent och tas från nacken. Biten skärs sen i millimeterstora bitar så att hårlökarna separeras och kan föras ner en och en i det område där mer hår eftersträvas. Efter en vecka börjar de första hårstråna titta fram, men till färdigt resultat tar det sex månader.

Fördelar: Det ser mycket äkta ut och du får evigt växande hår, ditt nackhår är nämligen programmerat att växa livet ut. Förändringen kommer smygande.

Nackdelar: Ett ärr i nacken som dock döljs av ditt eget nedåtfallande nackhår. Risk för temporär känslolöshet i hjässan och svullnad i pannan.

OBS! Utomlands finns det fortfarande kliniker som använder sig av ”pluggmetoden”.

Hårlyft: Täcker snabbt stora delar av hjässan

Har du ett stort kalt område som du vill täcka med hår är hårlyft det mest lämpade alternativet.

Framröstad av drygt 1 000 hårspecialister fick metoden guldmedalj vid 1993 års årsmöte hos International Society of Hair Restoration Surgery. Men vill man bli fin får man lida pin. Ingreppet är smärtsamt.

Lämplig: Om det är ett stort kalt område som ska täckas med hår.

Pris: Första behandlingen 19 500 kronor, därefter 15 000 kronor.

Bedövning: Lokalbedövning och sen starka smärtstillande tabletter det första dygnet.

Fakta: En elastisk silikonplatta med titanhakar fästs under skalpen. För varje dag drar plattan ihop sig och töjer ut den hårbevuxna huden ovanför öronen, den så kallade munkkransen. Efter 30 dagar tas silikonplattan och den överblivna huden mellan hakarna bort. Det kala området har nu minskat med 9 centimeter. Behövs det så sätts en ny platta in när den gamla tas bort. Hårlyft används uteslutande för att dra ihop området mellan och bakom tinningarna. Därför kompletteras metoden ofta med en transplantation framtill.

Fördelar: Du kan täcka stora områden med hår och det ger snabbt resultat.

Nackdelar: Snittet för att få ner titanplattan orsakar alltid ett ärr som måste döljas med fullt hopdraget hår eller transplantation. Det gör också väldigt ont den första tiden efter behandlingen. Det finns också risk för temporär känslolöshet i hjässan och svullnad i pannan.

Permanent hår: Tupé som inte kan lossna

Känns det obehagligt med ett stort operativt ingrepp finns permanent hår.

Men du slipper inte helt ifrån kniven.

Läkarna ställer också ofta kravet att du sedan lång tid ska ha burit tupé eller peruk så att du känner dig bekväm i det. Inom branschen anses permanent hår vara ett sämre alternativ än transplantation eller hårlyft.

Lämplig: För den som använt peruk eller tupé länge och ofta oroar sig för att den ska ramla av.

Pris: 16 500 kronor.

Bedövning: Lokal.

Fakta: En kirurgisk metod för att varaktigt fästa så kallade tränsar av äkta eller syntetiskt hår ovanpå hjässan.

Fästpunkter skapas genom att en speciell operationstråd fästs i senan som går under skalpen. Trådändarna lämnas kvar utanför huvudet och används för att knyta fast tränsarna.

Ett träns ser ut som ett långt snöre med hår på.

Totalt går det åt 60 meter träns.

Du väljer själv vilken frisyr du vill ha och om det ska vara äkta eller syntetiskt hår.

Fördelar: Du slipper oroa dig för att tappa din tupé eller peruk. Permanent hår är mycket hygiensikt och du kan när som helst ångra dig och få det borttaget.

Nackdelar: Stoppar någon ner fingrarna i håret märks det att det inte är äkta vara.

Medlen som hindrar att håret faller av