Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till:

. Breven publiceras i papperstidningen och på webben om de kommer med.

Varför har jag så ont i benet?

Jag är 62 år och har sedan i våras till och från haft ont i högerbenet. Har ett antal gånger gått hos sjukgymnast och då blev det lite bättre men nu har det blivit värre än någonsin. Det värker från höften och ned i benet och slutar vid översidan av foten som tandvärk. Det kommer och går, kan en stund inte kännas så farligt men sedan kommer det tillbaka. Värken är fruktansvärd när det sätter an. Vad är detta? Jag vill vara rörlig och tycker om att gå långa promenader, men det går inte nu. Kan detta läka ut av sig självt när det värkt färdigt?

Om jag förstått rätt så börjar smärtan i höftregionen och den fortsätter ned längs benet ända ned till foten. Den troligaste orsaken till smärtan är då så kallade ischiasbesvär. Vid ischias har en eller flera nerver kommit i kläm i ryggraden. Att nerverna hamnar i kläm kan bero på en förträngning av de mellanrum mellan kotorna som nerverna passerar igenom eller på att ett diskbråck trycker på nerven eller nerverna.

Är mitt blodtryck normalt?

Jag är 62 år gammal och varit på vårdcentral och kollat mitt blodtryck. I liggande var blodtrycket 80/120 och i stående läge var 90/120. Är mitt blodtryck normalt?

Du har vänt på blodtrycksvärdena. Blodtrycket anges med det systoliska blodtrycket (blodtrycket under hjärtats tömningsfas) först och det diastoliska trycket (blodtrycket under hjärtats fyllnadsfas) därefter. Det systoliska blodtrycket är alltid högre än det diastoliska. I liggande var ditt blodtryck alltså 120/80 och i stående 120/90 och båda är normala.

Varför är mitt blodsocker lågt?

Jag var på hälsoundersökning och där sa de att mitt blodsocker var som om jag hade varit fastande i 12 timmar, men ändå hade jag ätit lunch cirka två timmar innan. Vad kan det bero på och vad ska jag göra för att det inte ska sjunka?

Blodsockernivån kontrolleras av flera olika hormoner och hålls inom snäva gränser. För att kontrollera blodsockret utsöndras hormoner som antingen höjer eller sänker blodsockret. Insulin är ett hormon som sänker blodsockret och glukagon är ett hormon som höjer blodsockret. Båda dessa hormoner produceras i bukspottskörteln. Du skriver inte i klartext hur högt blodsockret var men jag antar ändå att det höll sig inom det normala intervallet. Att blodsockret sedan varierar inom det normala intervallet är inget anmärkningsvärt och inget som man behöver fundera över.