Så slutar du skjuta upp

Prioritera och satsa energin på det du helst vill

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
Om du använder din energi rätt och slutar skjuta upp viktiga saker får du mer tid över till att njuta av livet.
HÄLSA

Skjuter du hela tiden upp det du måste göra?

Lugn. Det går att ändra sig.

- Det viktigaste är att satsa på det som gör dig lycklig, och att börja prioritera, säger den amerikanska psykologen Gabriel Garnica.

Hemligheten bakom framgång är att man använder sin tid på det sätt man vill, inte så som andra valt att göra.

- Att lägga upp sina strategier och tidsscheman handlar om att prioritera. Man måste kunna säga ifrån utan att väcka irritation och anstöt. Att delegera är också viktigt, säger lärare och psykolog Gabriel Garnica, som lär amerikaner allt om hur man slutar skjuta upp saker.

Gör rätt från början

Till skillnad från många andra menar Gabriel Garnica att tekniska hjälpmedel inte är till minsta hjälp för tidsplaneringen.

- Förr, när man måste lägga karbonpapper i skrivmaskinen och inte kunde sudda om man skrev fel, ansträngde man sig för att få allt rätt från början. Nu är man mindre nogräknad. Allt går ju att rätta till efteråt, och så tar det längre tid än när man koncentrerade sig från början.

Att lägga upp sitt liv efter vad man vill är inte alltid funktionellt. Det gäller naturligtvis att vara realist också när man planerar och förbereder.

- Jag skulle vilja spela fiol hela dagarna, men det tjänar inte så mycket till eftersom jag inte är tillräckligt duktig för att spela i konserthus, säger Gabriel Garnica.

- Alltså måste jag prioritera andra saker. Det är sant att säga att man är så lycklig som avståndet är mellan det man säger att man ska göra, och det man faktiskt gör. Var sann mot dig själv. Den tid man schemalägger måste reflektera det man har i sitt hjärta. Det går att planera in allt: jobb, privatliv och hela ens framtid.

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att inte vara rädd för att misslyckas. Om man kan hantera ett misslyckande är man faktiskt framgångsrik.

Det är genom att bearbeta sina misslyckanden som man bäddar för sina egna mest lyckade livsinsatser, menar Gabriel Garnica.

- Det är viktigt att ha en balans i sitt liv som är byggd på realiteter, säger han.

Våga säga nej - på rätt sätt

- Man måste också kunna avspisa människor utan att väcka anstöt. Om en medmänniska säger "Jag har så svårt med min cancersjuka fru", och vill att du ska lyssna i sex timmar när du har som mest att göra, måste du ha förmågan att säga "Kan vi träffas i kväll och prata?" eller "Går det att jag ringer dig senare, just nu har jag en deadline." Folk respekterar dem som kan säga ifrån.

Man ska vara försiktig med att vara för perfektionistisk. Sambandet mellan ambition, potential och det som är rimligt rent mänskligt, måste alltid finnas.

- Att inte nå ett mål får inte ses som ett misslyckande, säger Gabriel Garnica.

- Men att inte lära sig av sina och andras misstag, det är ett misslyckande. Använd saker och älska människor. Inte tvärtom.

Bli mer tidseffektiv

Psykologen Gabriel Garnica tipsar om hur du använder din tid bättre:

1. Börja med att fundera ut vad det är i livet som verkligen är viktigt för dig.

2. Prioritera bland de viktiga sakerna.

3. Planera in både arbetsmässiga och privata prioriteringar i ditt liv.

4. Fördela din tid vettigt. Om du vill lägga 80 procent av din tid på att motionera är det något som är fel.

5. Lätta saker kan vänta. Gör svåra uppgifter först! Om du inleder varje dag med att åtgärda viktiga saker från i går är det något som är fel.

6. Lär dig delegera.

7. Se till att ha ledigt ibland, och ha skoj!

Charlotte von Proschwitz