Ny medicin mot fetma

HÄLSA

Ett nytt läkemedel för att gå ner i vikt väntas bli godkänt i Sverige till våren. Därmed blir Reductil det andra receptbelagda medlet mot fetma.

Samtidigt testas nu ett tredje preparat mot fetma.

Det nya medlet med substansen sibutramin påverkar hjärnan. Det gör att man snabbare känner sig mätt och att förbränningen ökar.

- Problemet för fetmapatienter är att få metoder fungerar långsiktigt. Vi hoppas att det nya medlet även kan vara till hjälp på sikt, säger Pål Rooth, tillförordnad chef för överviktsenheten på Huddinge universitetssjukhus.

Där har man med sju andra överviktscentra i Europa i två år testat preparatet i en större studie, STORM, nyligen publicerad i den medicinska tidskriften Lancet.

Gick i snitt ner 11 kilo

Efter sex månader hade patienterna gått ner i genomsnitt 11,3 kilo med preparatet i kombination med råd om kost och motion. En grupp fick sedan fortsätta med preparatet, en annan fick placebo (sockerpiller).

Efter ett och ett halvt år hade placebogruppen åter gått upp i vikt, medan läkemedelsgruppen i stort sett bibehållit vikten.

Betyder det att man alltid måste äta medlet?

- Det vet vi inte. Man kan inte bara ta ett piller och sedan tro att viktminskningen ska ske av sig själv. Det krävs att man även förändrar sitt ätbeteende och sina motionsvanor, säger Pål Rooth.

- Studien visar hur svårt detta är. Ett läkemedel kan vara till hjälp, vara en krycka, för att hjälpa sig själv att ändra dåliga vanor. Det kan ta tid.

Fetma måste ses som en kronisk sjukdom, anser han.

- I dag går patienterna igenom ett behandlingsprogram och släpps sedan. De skulle behöva mer kontinuerligt stöd med regelbundna kontroller.

Hur stora förväntningar kan man ha på ett fetmapreparat? Många patienter har till exempel fått biverkningar eller inte blivit hjälpta av det första receptbelagda medlet Xenical (substansen orlistat).

- En del har kanske inte fått rätt instruktioner när preparatet skrivits ut. Man måste förstå att medlet inte är ett bantningspiller utan att det har antabuseffekt mot fett. Man kan inte äta som vanligt utan måste minska på fettet i kosten. Annars får man besvär.

Flera efterföljare är att vänta

Nästa vår kommer resultatet av en större studie med Xenical, den så kallade Xendos-studien, ledd av fetmaforskare i Göteborg. Den har då pågått i fyra år för att se viktminskningseffekt och om medlet kan förebygga vuxendiabetes.

Passar Reductil bättre för vissa och Xenical bättre för andra?

- Har man till exempel svårt att känna mättnad kan Reductil kanske vara lämpligare. Har man ett svårkontrollerat blodtryck eller besvär med hjärtklappning kan Xenical vara att föredra.

- Detta är den första generationens preparat i sitt slag och grova "instrument" som inte passar alla. Om tio-femton år har vi sannolikt en mängd olika läkemedel precis som när det gäller blodtrycksmediciner i dag.

Epilepsimedicin testas mot övervikt

Så fungerar pillren

BMI - Body Mass Index

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM