Gå ner i vikt med självhypnos

Foto: Magnus Selander
Genom självhypnos kan du förändra ditt beteende och nå din önskade vikt och lyckas med att behålla den.
HÄLSA

Trött på konstiga bantningskurer?

Här är en metod som faktiskt fungerar.

Psykologen Bruce Bell behandlar sina patienter med hypnos och de allra flesta både når sin trivselvikt och lyckas behålla den.

– Jag tappade själv 25 kilo tack vare min självhypnosmetod och har inte gått upp ett gram, säger Bruce Bell.

Dieter i all ära, men visst kan mathållningen bli enahanda. Det mesta som rör bantning hänger egentligen på varje individs inneboende kraft. Bruce Bell, som är psykolog på Manhattan i New York, har i många år hjälpt sina patienter att hitta den inre styrka som krävs för att sluta röka, ge upp alkoholhaltiga drycker eller minska i omfång.

– Dieter har ett jättelikt fel. De är alldeles för fixerade vid mat. Piller i allehanda former brukar inte heller vara till långvarig hjälp. Det är den kontinuerliga inneboende viljan som avgör om man lyckas.

Hypnos ger bättre resultat

För några år sedan började Bruce Bell leta efter fler metoder som kan ge stöd och hjälp till hans patienter.

– Tack vare hypnos får jag långt bättre resultat, säger Bruce Bell.

Han håller inte med Sigmund Freud som ansåg att man för att lyckas först måste inse orsaken till övervikten.

– Att veta varför du gör något innebär ju inte att du nödvändigtvis kan göra något åt det. Jag håller på vad Albert Ellis sagt om behaviorism. Sätt igång och ändra på det du vill ha förändrat. Bara gör det!

De allra flesta behöver naturligtvis stöd för att kunna påverka sitt beteende i rätt riktning.

– Min teknik går ut på att hjälpa till att analysera beteendet och förändra det. Om du bara vill kan du gå ned i vikt.

Håller snabbkurser

Bruce Bell ger också tre timmar långa snabbkurser där man kan lära sig grunderna för hur man bantar med hypnos.

– Då fungerar jag som en idrotts-tränare ungefär, säger Bruce Bell. De flesta människor är lata och vill helst ta ett piller och bli av med sitt eventuella problem. Mitt system är ett program som man börjar och som man allra helst ska fortsätta med resten av livet. Allra minst ska man följa programmet i 6 – 8 månader.

– Många blir besvikna när de blivit hypnotiserade första gången. De tror att man ska lära sig saker i sovande tillstånd, men patienten är vaken hela tiden. Man känner sig lite mer avslappnad, bara.

Under bantningshypnosen, som varar i ungefär trettio minuter, berättar Bruce Bell om de tekniker och metoder de ska använda för att minska i omfång.

– Om du gör mina övningar i tre till fyra minuter tre gånger om dagen kommer du att lyckas nå dina mål. Det är viktigt att vara motiverad. Därför tar jag aldrig tar emot patienter som inte är fullkomligt övertygade om att de vill förändra ett beteende. Det är viktigt för all förändring börjar inom dig själv.

CHARLOTTE von PROSCHWITZ