Värkmedicinen kan göra dig till missbrukare

Tablettens kodein ger ett morfinliknande rus

HÄLSA
Foto: Dag Andersson
Styr tabletterna ditt liv? Fler och fler hamnar i en ond cirkel och blir beroende av värktabletter.

Allt fler blir beroende av kodein, ett ämne som i kroppen omvandlas till morfin och lindrar smärta.

– Sedan 1997 har antalet patienter som remitteras till oss på grund av kodeinberoende ökat varje år, säger Britt Vikander, överläkare vid Beroendecentrum Nord på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Kodein dämpar smärtupplevelsen centralt i hjärnan och används vid lätta till medelsvåra smärttillstånd. I värktabletter kombineras den med svagare smärtlindrande substanser som paracetamol och acetylsalicylsyra. Kodein har också en lugnande och euforisk verkan. Man blir ”glad och upprymd”.

– När värken upphört får patienterna svårt att klara sig utan den euforiska effekten. Men efter ett tag utvecklar de en tolerans mot effekten. Då tar de större doser för att kompensera och hamnar i en ond cirkel. Vid längre användning kan de få biverkningar som irritabilitet, sömnstörningar, yrsel och förstoppning, säger Britt Vikander.

Men långt ifrån alla blir beroende av tabletterna.

– Risken beror framförallt på vilken ”beroendepersonlighet” man har. Är man uppe i varv, stressar och gillar att festa ökar risken.

Tidigare är det mest beroende av lugnande medel och sömnmedel som uppmärksammats. Kodein kan till skillnad mot de läkemedlen skapa ett beroende redan vid normal dosering och kortvarig användning.

– Beroendet av lugnande medel och sömnmedel drabbar mest kvinnor. Kodeinberoendet är däremot lika vanligt bland män som kvinnor, säger Britt Vikander.

En annan skillnad är att kodeinberoende ofta är yngre än andra läkemedelsmissbrukare.

– Många av dem som söker sig till oss jobbar i IT-branschen och är runt 30 år. De har stressiga liv med långa arbetsdagar och måste ha ett socialt aktivt liv på fritiden med arbetskamraterna.

För den som blivit beroende av värktabletter finns goda möjligheter att sluta. Först och främst rekommenderar Britt Vikander att man pratar med sin läkare och försöker reda ut situationen. Hjälper inte det får man söka specialistvård.

– Behandlingen går ut på att trappa ned och sedan helt sluta med läkemedlen. I ett senare skede ger vi öronakupunktur som är väldigt effektivt. Ytterligare ett behandlingssätt är avgiftningsläkemedel.

Carl-Magnus Hake