Testa subliminala budskap

Låt det omedvetna hjälpa dig att få ett bättre liv

Foto: SARA RINGSTRÖM
Positiva budskap som är insmugna på ett kassettband kan förändra ditt liv.
HÄLSA

Vill du förändra ditt liv och få lite gratis hjälp på vägen?

Testa subliminala budskap.

Budskapen är insmugna i musik på kassettband och gömda i bilder.

De utför inga mirakel men kan hjälpa dig att skapa nya positiva vanor och synsätt.

Att något är subliminalt innebär att det uppfattas av hjärnan men inte av medvetandet. Information som påverkar dig subliminalt förblir alltså omedveten.

– I vår kultur överskattar vi betydelsen av det medvetna, vi tror att vi har medveten kontroll och betvivlar att subliminal påverkan sker. Men vi har inte alltid medveten kontroll. Vi gör hela tiden saker som vi inte är medvetna om, säger en av världens främsta forskare på området, professor Arne Öhman vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i Solna.

Förklaringen ligger i hur hjärnan är uppbyggd. Subliminala budskap behandlas i gamla delar av hjärnan som fanns långt innan evolutionen gjorde att männi-skans hjärnvävnad byggdes ut med lager av hjärnvävnad som möjliggör till exempel språk och medvetande

Subliminala budskap kan användas till mycket. Mest känt är kanske uppgiften att Coca-Cola försökte påverka biobesökare att köpa mer Coca-Cola genom att klippa in ögonblickssnabba bilder i en film.

I pausen ska sedan besökarna ha rusat ut för att köpa coca cola. Men enligt Arne Öhman är det inte möjligt att påverka någon på just det sättet.

– Men om man först omedvetet aktiverar känslor och sedan presenterar budskapet kan man påverka dess känslomässiga färgning. Subliminala processer finns, det är odiskutabelt, säger Arne Öhman.

Det omedvetna är mer öppet för olika tolkningar än det medvetna.

Om man exempelvis presenterar ett ord aktiveras även associerande ord.

Det finns mängder med vetenskapliga undersökningar om hur man registrerar och påverkas av subliminala budskap med hjälp av synen men färre om hur ljud och tal påverkar oss. Däremot finns det icke vetenskapliga dokumentationer som visar att de fungerar.

– Vi har arbetat med subliminala budskap på kassettband sedan 1980-talet och hjälpt många människor förändra sina liv, säger naturterapeut Jan Bohman på Regnbågscentret utanför Stockholm.

Tekniken innebär att man bäddar in intalade positiva budskap i avslappnande musik. Man hör ibland att något sägs men inte vad. Det finns subliminala band för livets alla områden, från att sluta röka och gå ner i vikt till att förbättra självförtroendet, bearbeta sorg eller underlätta graviditeten. Man kan också beställa enligt egna önskemål.

– Det är alltid svårt att mäta resultat men vi har fått mycket positiv respons. Mest och bäst har banden att gå ner i vikt samt förbättra ekonomin fått, säger Jan Bohman.

Fotnot:

Mer info: www.regnbagscentret.se

Det här händer i din hjärna

Irene Ahlberg