Tryck bort dina besvär

Akupressur lindrar krämporna

Foto: Maria Östlin
Huvudvärk Tryck på en punkt en tumsbredd ovan ögonbrynen, rätt ovanför pupillen. (Gallblåsa 14)
HÄLSA

Lider du av värk, spänningar eller trötthet?

Genom att trycka på rätt ställe kan du lindra besvären.

Hälsa ger dig en miniguide i akupressur.

Akupressur fungerar på ungefär samma sätt som akupunktur, med den skillnaden att akupressören använder fingrarna i stället för nålar. Den teoretiska basen är traditionell kinesisk medicin, som beskriver hur livskraften (qi) cirkulerar i olika energibanor, meridianer, längs kroppen.

– Förträngda känslor, dålig kost och klimatomständigheter framkallar blockeringar eller obalanser i energiflödet. Detta leder i sin tur till sjukdomar och andra besvär, säger Sven Algotsson, 60, akupressör sedan 20 år och författare till boken ”Akupressur för hälsa och läkedom”.

Längs meridianerna löper punkter som kan beskrivas som ”slussar” för energiflödet. De aktiveras genom att man trycker på dem en stund. Akupressörens roll är att avgöra på vilket sätt patientens energiflöde är i obalans. Därefter trycker han på olika punkter för att rätta till obalansen.

– När det gäller sjukdomar i inre organ är akupunktur effektivast. Men vid psykosomatiska problem och besvär som kopplas till känslorna är akupressur överlägset, säger Sven Algotsson.

Han anser att anorexi är ett typexempel där akupressur är en lämplig behandlingsmetod, liksom vid spänningar, värk, håglöshet och magproblem.

Lättare krämpor kan man i princip behandla själv. Mer långvariga eller komplicerade problem bör behandlas av en specialist. Behandlingstiden beror på hur länge man varit sjuk.

– Räkna med en månad längre behandlingstid för varje år man varit sjuk. Men en enkel nackspärr kan ibland avhjälpas under en enda behandling, säger Sven.

Varje punkt har sin parallella ”spegelpunkt”, som också ska tryckas in. Ofta behandlas flera punkter för att stärka och balansera energiflödet. Akupressuren stimulerar också kroppens segment, vilket förklarar dess muskelavslappnande funktion.

Med västerländsk terminologi förklaras akupressuren bland annat som en stimulering av kroppens utsöndring av neuropeptider och neurohormoner. Terapin kopplas till nervsystemets funktioner.

En akupressurpunkt lokaliseras genom att den ”ömmar” mer än omgivande område.

Johannes Lundborg